31.12.13

A Day To Remember.

Hello dear blog.

Ngeh. Dah lama kot aku nak post entry dekat sini. Tapi tak terbuat buat. Dan hari hari pun berlalu daripada hari yang aku panggil 'A Day to Remember' tu. lulz. But it sokay. Apalah sangat dengan hari hari yang pergi kalau nak dibandingkan dengan memori tu. Masa akan terus berlalu tanpa henti pun. Tak tunggu kita walau sesaat.

29/12/2013 - 11:30am - 7:30pm

I couldn't ask for more. Feeling blessed surrounded by all the lovely people. I've got to say that I love them. Serius lah. Berapa lama kita kenal orang tu, tak bawa maksud apa apa untuk kita selesa dengan mereka. By doing nothing, by saying nothing, kita tak rasa awkward kot. kan. krik krik krik sikit tu biasa lah! Banyak gelak tetiba tersenyap. Memang lah krik krik sikit. nyioh

Walaupun baru sekejap, aku bersyukur diberi pinjam 'rasa' tu. Berapa lama Allah nak bagi, kita serahkan pada Dia. I'll just have to stay strong and keep on smiling. Have faith :)

Aku kira hari tu hari bonding session. Banyak ketawa sangat. Sangat. Gelabah tak tahu nak buat apa bila dah habis modal nak membahan. Dah tu, senyap je lah. haha. Bila balik, nak tidur, sampai ke esok, aku boleh senyum, sengih sorang sorang teringat benda tah apa apa. Dah semua benda yang tak kelakar pun aku boleh gelakkan. #MudahTerhibur betul aku ni lah! hahahaha

Well, no pictures together after all. haha haha. Tapi takpe lah. Dalam ingatan gitu. Selagi aku tak hilang ingatan, sampai bila bila aku ingat lah. lol.

Naaah. Nothing much aku nak taip pun. Aku cuma rasa nak selitkan tarikh ni dalam blog ni je. This blog will never die. Unless me. I'll die. Eh blog ni akan mati bila aku dah tak payar domain dia lah!

Abang pesan (terus panggil abang kau. ahhahahaa), kita kena tengok hidup kita ni daripada setiap sudut, daripada segala perspektif. Jangan pandang ke satu arah je. Segala back up plan kena ada. Itu apa yang aku ingat lah yang dia bagitahu. Ke aku yang pandai create sendiri ke tah aku pun tak sure. Sebab aku tak fokus. Fokus kat 'benda' lain. ngeh. Kalau ada masa, kalau, aku nak review lah tahun 2013 aku ni. Bosang bosang boleh aku gelak sendiri baca apa yang aku dah cerita. hmm

Weh, padilah, start study sekarang lah! Study week semester ni sumpah hambar lah. Mood study mati langsung. Nak fokus punya payah. Tuhan je yang tahu.

Tenang tenang lah hati. Tak ke mana kalau.....

23.12.13

I am writing again.

Hello dear blog,

Like lama gila aku tak menaip apa apa dekat sini. Hari hari kot duk teringat nak update blog ni, tapi tak ter update update jugak. Busy. Busy hadap twitter je pun sebenarnya. Salahkan twitter! Damn, aku dah lupa cemana nak menaip. Guna ayat rupa apa. Ish.

Aku tak ada topik best pun atau cerita best pun untuk aku taip. It is just that, aku nak menaip dalam kadar yang panjang berjela je. Tanpa arah. Kalau tak, dekat twitter je pun dah cukup. Tapi ni nak taip panjang panjang, dan merepek, dan bebel tah apa apa, blog ni lah medium yang terbaik. Dah tetiap tahun renew domain tapi tak update kan tak guna jugak.

Well sekarang aku dah nak intern! Dah nak habis second year. Serius macam rasa sekejap sangat. Rupanya dah tiga tahun aku ulang alik Melaka Perak ni. sigh, banyak benda dah jadi sebenarnya. Cuma tak rasa bila tah masa tu berlalu. Hari hari adalah hari yang lain, bukan hari hari masa aku zaman sekolah dulu. Sama je. Kalau lain pun, lain sikit je. heh

And guess what, aku tak pernah kot rasa sedih macam ni nak habiskan semester ni. Serius. Ini pertama kali. Rasa nak gelakkan diri sendiri kuat kuat sebab... k tak ada sebab. Cuma sedih je. Kenapa bila dah nak tiba penghujung? haihhhh


I've never had this feeling.

First time. First sight.

....... Aku manusia normal kot. What do you expect. blergh. Matikan dulu topik ni.

So tahun 2013 tinggal beberapa hari je lagi untuk masuk 2014. Aku dah achieve banyak benda. Alhamdulillah :)

Tahun 2013, tahun banyak benda aku work hard untuk ubah. Segala galanya. Tahun 2013, I cried a lot. Being hurt by the most trusted people in my life. Aku okay. Itu semua ajar aku untuk handle manusia manusia yang jenis macam tu. Not bad. Besar jugak lah kesan dia yang aku rasa. Tapi aku okay. Aku belajar banyak benda. Terima kasih bagi aku pengajaran yang sebegitu.

Gahhhh I don't know how to organize apa yang aku nak ceritakan dulu dan apa yang nak diceritakan kemudian. Jadinya berterabur lah! Aku nak baca sendiri balik pun aku jadi tak faham. Bukan peduli orang yang baca sebab aku tahu bukan ada siapa pun yang baca. lulz

Tutup cerita lah. Tiba tiba rasa nak menaip tu hilang. Mungkin sebab dah dapat apa yang nak aku tengok pagi ni. hihi

Rutin sejak beberapa minggu lepas and it is addictive!! I can't help it. Fine me for all this morning routine.


//10:15am

12.9.13

Kalau tak sekarang, bila lagi.

Well, hi dear blog.

Marilah berhijarah ke cara penulisan masa zaman zaman aku mula mula blogging dulu. Dedulu aku tak pernah persetankan siapa yang baca, apa yang di baca, dan kenapa di baca. Makin jadi tua, makin aku peduli benda benda tu semua. Dan makin mati blog ni. Tak fun untuk aku menulis lagi. Rasa tersekat.

Aku dedikasikan penulisan penulisan yang seterusnya khas untuk hati aku. Puas. Layout, header segala content, bila rajin lah aku modify. Bosan dah aku hadap.

Sebagai manusia normal, perasaan nak jadi baik, bagus, berbanding dengan sesiapa mesti ada. Tak pun, bandingkan dengan diri sendiri yang semalam dan yang akan datang. Mesti nak jadi lebih baik daripada semalam. klise

Itu yang apa kita wish. Tapi buat nya tidak kan. Masih dengan sikap procrastinate nya, takut takut, malu, dan blablabla lagi. Ye la. Tu aku. Tapi, tu dedulu kot. Kot. Tak pasti. Aku rasa lah.

Untuk buang segala sikap tu, demi nak jadi lagi bagus daripada semalam, selalu selalu la bagi soalan soalan ni dekat diri sendiri:-
1) kalau mati kejap lagi dalam macam mana? Kan dah tak sempat.
2) boleh dapat lagi ke peluang macamni?
3) dah cuba ke belum?
4) kalau esok kiamat macam mana?
dan seterusnya yang difikirkan relevan.

Kita semua hidup bermatlamat sebenarnya. Cuma kita sedar dengan tak sedar. Sedih tengok kalau ada orang orang yang hilang arah ni. Sebenarnya semua pun bermula dengan attitude. Sebenarnya lah.


Ahhh aku sebenarnya nak peringatkan diri sendiri. Sambil sambil tu, aku nak lah kugak ingatkan orang lain jugak walaupun diri aku ni pun takde lah bagus mana.

Ajak orang lain buat kebaikan. Buat benda benda yang bermanfaat. Jadi lebih baik daripada semalam. Perasaan tu best sangat. Cuba lah.

Kalau tak sekarang, bila lagi kan :)

Yang sebenarnya, aku menaip tanpa tujuan. Rasa nak menaip je. Tu je.

10.9.13

Miley Cyrus - Wrecking Ball - Bogel tak bogel.

Hello.
Hekhek, walaupun baru up entri beberapa jam yang lepas, aku rasa nak update lagi blog ni. Saja untuk tambah archieve blog dillasm.com ni. So yeah.

Am going to write about Miley Cyrus - Wrecking Ball.

Tahu tak betapa ketinggalan nya aku sebab dah berapa lama tah lepas kejadian Miley Cyrus twerking jadah tu semua masa konsert MTV VMA tah ape tu, baru lah aku tengok sendiri video tu dekat youtube. Sibuk sibuk study untuk final exam, take five aku pegi tengok video Miley tu. haha. Mengucap sekejap.

Ok. Tak yah nak komen sebab bukan sape nak tau apa aku nak komen pun. Tapi, macam banyak kemusykilan. Tak kan lah masa buat rehearsal untuk konsert tu dia buat lain dari yang lain. Masa rehearsal pihak penganjur bagi pulak perform cenggitu rupa. Eh tak tau. So biarkan. Tapi macam eww sangat perform macam tu depan berapa puluh ribu orang tah. Satu dunia tengok. Malu jadi perempuan macam tu -.-'

So yang terbaru, aku baru tengok video Miley Cyrus - Wrecking Ball yang baru je release ni kot. First time tengok, aku rasa sedih nak termenangis sekali. Boleh? Banyak banyak kali tengok baru macam eww. Sebab macam dah jadi video penari bogel yang rebel gila gila ke apetah. But who knows. Apa yang disebalik berlaku. Dah tengok, tu dah. Senyap je. haha

Kenapa nak termenangis. Sebab macam kesian. Kesian apesal tah. Aku rasa lah kan, mana ada perempuan suka suka nak jadi semurah macam tu. Bogel sana sini. erk. kkkkkk

Nah video. Tengok sendiri.

"Wrecking Ball"

We clawed, we chained, our hearts in vain
We jumped, never asking why
We kissed, I fell under your spell
A love no one could deny

Don't you ever say I just walked away
I will always want you
I can't live a lie, running for my life
I will always want you

I came in like a wrecking ball
I never hit so hard in love
All I wanted was to break your walls
All you ever did was wreck me
Yeah you, you wreck me

I put you high up in the sky
And now, you're not coming down
It slowly turned, you let me burn
And now, we're ashes on the ground

Don't you ever say I just walked away
I will always want you
I can't live a lie, running for my life
I will always want you

I came in like a wrecking ball
I never hit so hard in love
All I wanted was to break your walls
All you ever did was wreck me
I came in like a wrecking ball
Yeah, I just closed my eyes and swung
Left me crouching in a blazing fall
All you ever did was wreck me
Yeah you, you wreck me

I never meant to start a war
I just wanted you to let me in
And instead of using force
I guess I should've let you win
I never meant to start a war
I just wanted you to let me in
I guess I should've let you win

Don't you ever say I just walked away
I will always want you

I came in like a wrecking ball
I never hit so hard in love
All I wanted was to break your walls
All you ever did was wreck me
I came in like a wrecking ball
Yeah, I just closed my eyes and swung
Left me crouching in a blazing fall
All you ever did was wreck me
Yeah you, you wreck me
Yeah you, you wreck me

lirik:http://www.azlyrics.com/lyrics/mileycyrus/wreckingball.html

Kena mula balik.

Serius aa. Rindu nak blogging macam dulu dulu. Asyik bertangguh je bila nak update. Sebab asyik busy je. See, alasan yang sama. Busy memanjang. sighhhh

Aktif dekat twitter dengan instagram je pun. Bila lah boleh mula blogging balik macam dulu dulu.

13.7.13

Ramadhan kembali.

Assalamualaikum.

Dah 4 hari berpuasa. So yeah, Selamat Menikmati Barakah Bulan Ramadhan kali ni. Malam tadi aku tiba tiba teringat arwah nenek. Tiba tiba. Tak pe la. Aku sedekahkan Al-Fatihah je.

Tahun ke empat tak dapat merasa air tangan nenek. Tak pe. Orang islam kena terima yang "Sesungguhnya kami milik Allah, dan kepada-Nya kami kembali. - Al-Baqarah:56"

Seperti tahun tahun lepas, apa je yang aku mampu nak muntahkan kata kata aku dekat blog ni kan. Makin dewasa aku rasa aku makin bisu. Mungkin atas sebab makin rasa insecure dengan orang sekeliling. Mungkin atas dasar mereka yang aku perasan dah treat life kita ni macam dalam satu "competition". Kalau competition atas nama yang baik baik, aku terima. Ini, yang tak masuk akal pun. Jadi, aku pilih untuk diam dan berasa kesian.

Mungkin boleh refer entri ni dan entri yang ini untuk kembali repeat apa yang aku mampu katakan bila Ramadhan datang.

Hari ini Ramadhan ke-empat, dan aku cuba hidupkan kembali blog ni. Dah dua bulan jugak aku tinggalkan blog ni. Sibuk yang amat. Padahal banyak benda yang berbuku buku nak cerita. Tak pe. Ada masa, aku hadap blog ni.

Ok.

SELAMAT BERPUASA.

"Rahsiakan ibadah. Biar jadi cerita manis antara kita dan Kekasih(Allah)" - @chikadior - 2013

19.5.13

The end.

Berapa banyak tah draft entry aku yang tak aku habiskan lagi. Tu lah. Suka buat kerja bertangguh. Semester dah start lagi lah haram aku nak habiskan entry aku. heh,

Biarkan je la.

Ohh.
Finally, cuti 4 bulan pun tamat.
The end.

Selamat mulakan semester baru Padilah !

6.4.13

Interview UTP.

Nyioh.


Tu keyword - interview UTP 2013 - yang masuk dalam blog aku dua tiga hari ni. And hmm.. K.

Nah aku sediakan link rujukan korang yang mana tengah tertunggu tunggu interview bagai UTP ni - FAQ Interview UTP

Check lah nanti korang dipanggil ke tak untuk interview UTP ni untuk intake May 2013 9hb nanti. Kalau dapat, good luck lah. Interview je pun, pergi je dulu. Lepas tu kalau dapat tawaran, baru fikir juta kali nak masuk UTP ni ke tak. Bandingkan dulu dengan tawaran lain yang korang dapat.

Sebelum ni pun aku pernah buat entry pasal Educamp UTP ni. Nah link lagi- UTP: Educamp untuk Jan Intake 2012

Bukan nak promote UTP pun. haha

Kalau orang tanya, aku jawab kan je lah kan. Biasanya orang akan tanya soalan soalan yang sama je. Sama macam pertanyaan pasal universiti lain. Erk, apa ayat aku ni? K, tak payah faham pun tak apa. Tak penting sangat. La ni, aku macam rajin sikit. Kekonon tengah cuti 4 bulan lah kan. Tak keje. Duduk rumah goyang kaki je pun. Aku pun terajin lah buat entry ni.

Kalau ada orang tanya aku universiti ni ok ke tak, aku akan jawab - ok je.

Tapi kalau nak masuk UTP ni sebagai private student tanpa apa apa pinjaman macam PTPTN atau MARA ke atau pinjaman apa apa, untuk keluarga pertengahan macam aku, aku ulang, macam aku, yang masih ada adik adik lain untuk mak ayah tanggung, aku rasa macam hmmm mahal weh.

Unless, kalau kau dapat biasiswa daripada JPA ke PETRONAS ke MARA ke atau apa apa, biasiswa ok, hmm masuk je lah UTP ni. Bukan korang kena fikir pun nak bayar fees yang beribu ribu ni nanti. Tapi kalau compare dengan tawaran ke luar negara, dengan biasiswa masuk UTP ni, pergi je lah study dekat luar negara tu. Baru lah mata terbuka luas sikit tengok dunia luar tu. Kan.

Macam aku yang result biasa biasa je masa SPM dulu, aku tak fikir banyak pun bila buat keputusan nak masuk UTP ni dulu masa dapat tawaran sebab UTP ni uni idaman aku sejak daripada sekolah rendah lagi tau tak. Masa aku kecik kecik, ramai gak ah dua pupu (dua pupu je pun, haha. kalau anak buah sepupu abah, pangkat dia dengan aku dua pupu lah kan) aku study dekat UTP ni. Dah tu bila balik kampung dengar cerita cerita dorang, aku pun macam woahh. haha. Itu dulu ok. Dulu. Bukan sekarang. heh

Aku masuk foundation UTP ni sebagai private student. Masa foundation tu guna PTPTN je ah. Tu pun mana cukup. Siap kena tambah lagi berapa ribu tah aku tak ingat sebab PTPTN tu dapat dalam 8k je pun. Memang ler tak cukup. Alhamdulillah tak ada kena repeat paper apa apa, boleh teruskan dengan degree. Lagi Alhamdulillah, lepas untuk buat loan dengan MARA. Tapi tu lah, kena jaga pointer apa semua lah. Mana ada benda dapat senang senang kan. Kurang sikit mama abah nak tanggung. hmmm

Interview UTP 2013

Alah, biasa lah. Mana ada benda yang sempurna. Ada je benda tak puas hati. Aku dengar sekarang, yuran hostel dah naik dekat UTP ni. Clamping dah dikuatkuasakan. Hostel tak cukup lah. Sistem trimester lah. Apa lah. Macam macam lagi. Jangan fees lain naik lagi sudah. Mati nak membayarnya. haha

Tapi sebenarnya, bila jadi macam ni, lagi lah bersemangat aku nak grad cepat cepat. Agaknya apa lagi benda yang akan jadi kat UTP ni eh? Aku pun tak tau.

24.3.13

MFR Studio ni menarik !

Assalamualaikum. Hai.

Ni nak share ni. Nak share hmm benda yang berguna untuk kita sebagai orang islam. Korang study chart ni elok elok tau.



Menarik eh cara MFR Studio ni share benda benda yang bermanfaat untuk kita. Refer entri Antara Usaha Untuk Khusyuk Solat. Gambar tu pun daripada MFR Studio sebenarnya. Banyak orang orang share hasil MFR Studio ni dekat facebook ni sebenarnya.

Masa tu aku macam tak ada masa sangat nak pergi cari tau apa lagi produk MFR Studio ni. Lepas tu baru lah aku google bagai tentang MFR Studio. Ni info tentang MFR Studio dekat blog mereka. Korang baca lah nanti. APA ITU MFR STUDIO?

Aku baru tau benda benda macam ni. Sebab masa cuti baru lah ada masa nak cari tau itu ini. Kalau tak, mana ada masa duk online 24 jam je kan.

Aku macam bangga gila ada produk macam ni untuk sebarkan ilmu dalam kalangan orang islam. Dihasilkan daripada orang orang kita jugak. hmm. Menarik, yet berguna untuk kita semua kan! Kalau siapa yang suka baca komik pun, MFR Studio ada sediakan komik.

Tak silap aku, at the end of komik komik tu nanti, mereka ada selitkan potongon makna ayat quran atau hadis. Kira macam pengajaran yang kita dapat daripada cerita tu lah. So takde lah cerita tu kosong tak bermakna kan. hmm. Tak silap aku lah, sebab aku tak habis tengok tengok lagi page tu. hehe

Untuk korang tengok lebih banyak poster atau komik atau apa apa produk MFR Studio no, ni aku ada sediakan link untuk page facebook mereka dengan blog mereka. Tak payah korang penat penat nak google semua eh.


Hanya sekadar berkongsi :)

20.3.13

Esok oii result SPM 2012.

Berapa hari dah tak update? Ha ah. Tiga hari dah. Tapi, WHO CARES ?!

Cakap pasal SPM, siap sampai semalam aku mimpi yang hari ni hari khamis dan result SPM keluar hari ni. Dengan semangat berkobar kobar aku bangun pagi pagi nak pergi kejut adik aku nak hantar dia pergi sekolah suh ambik result.

heh. Aku pulak yang over eh.


Ye lah. Adik tu adik yang last ambik SPM dalam family aku ni. Sebab tu aku macam excited over sikit. Dah hari isnin result STPM 2012 mama dah happy. Aku nak tengok pulak result SPM ni.

Well macam biasa, adik tak berperasaan. Tapi aku yang berperasaan. haha. Sebenarnya dia takut gak tu, cuma tak tunjuk. Kekonon tough lah kan.

Masa aku nak ambik result SPM dua tahun lepas, (woi dah dua tahun woi tapi rasa macam baru semalam!) abah yang hantar pergi sekolah. Dengan sakit sakit perut nak termuntah lah, itu lah, ini lah, aku pergi jugak. Padahal boleh je drive sendiri pergi sekolah. Tapi kan tengah kecut. Tak berdaya aku nak drive. haha. Habis tu, call je abah suruh hantar. Tak macam masa ambik result PMR. Siap kena tinggal dengan mama lagi sebab malas nak bangun. Kan waktu result PMR, cuti sekolah. Dah tu mama sms je result aku. heh

Alhamdulillah, semua ok.


Lepas dapat result SPM, masalah lain pulak timbul. Kekonon dilema nak masuk universiti mana. Macam mana nak pilih universiti. Nak pilih course apa. Memang dalam masa seminggu dua lepas result SPM aku keluar, tak senang aku nak tidur tau tak fikir hidup baru lepas tu. ecehhh

Siap tau aku up entry nak pilih yang mana satu tawaran yang aku dapat. Nak pilih buat foundation course Business Information System (BIS), atau matriks Londang buat Sains setahun, atau diploma statistik dekat UiTM Machang. Celaru betul otak aku dulu. At last, buat BIS jugak akhirnya. Dah nak masuk tahun dua pun. hekhek

Result pun ok ok jek. Tawaran yang aku dapat pun ok ok jugak lah. hmm hmm

Aku tau, memang semua yang lepas ambil result SPM mesti akan rasa benda yang sama macam aku rasa dulu. Tapi apa apa pun, buat lah pilihan yang terbaik.


Ikut rasa hati. Fikir mampu tak kita kalau kita buat pilihan tu. Buat solat istikharah. Jangan terburu buru buat keputusan ok. Yang penting, restu parents :)

Good luck lah esok adik adik 1995.

17.3.13

Antara usaha untuk khusyuk solat.


source ; facebook (terlupa nak copy link)

15.3.13

#PrayForSabah : Tabung Wira Lahad Datu

tabung lahad datu

tabung wira lahad datu

Tabung Wira Lahad Datu Media Prima Bagi Menghargai Pengorbanan Wira-wira Negara Di Sabah

Media Prima Berhad ("Media Prima"), kumpulan media bersepadu sepenuhnya di Malaysia, telah melancarkan Tabung Wira Lahad Datu Media Prima berikutan peristiwa pencerobohan di Lahad Datu.

Tabung Wira Lahad Datu Media Prima ini ditubuhkan bertujuan bagi menghargai jasa anggota-anggota keselamatan yang telah terkorban atau tercedera ketika mempertahankan tanahair tercinta.

"Sebagai warga korporat yang prihatin terhadap pengorbanan anggota-anggota keselamatan yang tercedera atau gugur semasa mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman musuh yang menceroboh Lahad Datu, Semporna dan Kunak di Sabah, kami mengambil keputusan untuk mengaktifkan Tabung ini dengan kadar segera”, menurut Datuk Ahmad bin A. Talib, Pengarah Eksekutif, Operasi Berita dan Editorial, Media Prima Berhad. 

“Kami berharap segala sumbangan yang disalurkan melalui Tabung ini akan dapat disampaikan kepada waris dan ahli keluarga anggota-anggota keselamatan yang tercedera dan yang terkorban semasa menjalankan tugas, bagi membantu meringankan beban keluarga mereka. 

“Sehubungan itu, kami mengalu-alukan setiap sumbangan dari seluruh rakyat Malaysia, tanpa mengira kecil atau besar. Sudah tiba masanya untuk kita semua memberi sokongan terhadap wira-wira negara yang banyak berkorban demi mempertahankan maruah dan kedaulatan negara kita.”

“Pada masa yang sama Media Prima, melalui saluran televisyen, radio, akhbar dan media digital kami akan terus memainkan peranan dalam melaporkan berita tepat dan terkini kepada orang ramai berkenaan insiden yang berlaku ini,” tambah Datuk Ahmad. 

Individu dan organisasi boleh menyalurkan sumbangan ke nombor akaun Maybank 5142-7133-9000 di bawah nama "Tabung Wira Lahad Datu Media Prima" melalui kaedah-kaedah berikut: 
  • Maybank2u.com
  • Pemindahan dana melalui ATM dan “Phone Banking” KawanKu
  • Mesin Deposit Tunai
  • Mesin Deposit Cek
  • Kaunter-kaunter Maybank
  • Kirimkan cek di atas nama “Tabung Wira Lahad Datu Media Prima” ke:
Jabatan Komunikasi Korporat Kumpulan, Media Prima Berhad Sri Pentas, No. 3 Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800, Petaling, Selangor -- atau mana-mana pejabat Media Prima Berhad atau The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP) di seluruh negara.

Hulurkan bantuan kepada waris dan keluarga anggota keselamatan yang terkorban dalam mempertahankan negara kita, Malaysia. Penyelamat kita yang gugur dalam perjuangan. Terima kasih kalian :')

Sebagai rakyat biasa, ni je yang aku mampu buat selain berdoa. Berkongsi apa yang patut. Semoga Malaysia terus aman dan damai. Aminnn.

14.3.13

Join tak Earth Hour 2013 ? @earthhour

Assalamualaikum. Hai.


Earth Hour ni aku rasa semorang dah tau kan. Hmm hmm.

Apa yang aku cuba nak bagi tau kan ni eh. Aku boleh lupa kejap.

*pause*

Nah, sejarah Earth Hour sikit yang aku copy daripada wikipedia.
Earth Hour merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Tabung Alam Sedunia WWF, disambut pada hari Sabtu terakhir pada bulan Mac, yang mahukan kediaman dan pejabat untuk mematikan lampu yang tidak digunakan dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam untuk membangkitkan kesedaran ke atas perubahan iklim. Dikendalikan oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald pada 2007 dan mendapat sokongan dunia pada 2008. - wikipedia
Aku tak lah ingat sangat pun sebenarnya bila waktu bagai Earth Hour semua ni. Yang aku tau dua tiga hari lepas aku tau akan ada Earth Hour, haa lepas tu bergelap lah aku. hehe

Malam tadi terbaca tweet sape tah tweet pasal Earth Hour sebab tu aku terasa macam nak buat entry. Nyioh. Google la segala bagai tentang Earth Hour. Pergi homepage Earth Hour segala bagai. Cari twitter, tengok facebook. Semuanya lah. Macam macam jugak info yang aku baru tau. Zero gak eh pengetahuan aku tentang Earth Hour ni. k

Tahun lepas aku lupa aaa aku bergelap ke tak. Sebab masa tu kat UTP. hmm hmm. Aku rasa bergelap kot. Entah. Tak ingat. Tahun 2011 pulak memang bergelap dekat rumah. haha. Tapi aku rasa macam setiap tahun aku akan bergelap selama sejam untuk Earth Hour ni.

Sebenarnya pada aku, Earth Hour ni macam simbol lah. Haaa gitu. Jangan sejam tu je kita semua bergelap. Lepas tu, wah kemain lampu kipas semua tak reti nak tutup bila tak perlu. Membazir satu hal, kena bayau bil letrik yang kemain banyak satu hal, lepas tu kesiannnn bumi. Bumi kita ni makin hari makin panas tau tak !


Aku kira macam beruntung sikit sebab ada adik yang memang very the particular bab bab environment ni. Sanggup dia tak nak bilik kena pasang air cond. Jaga bumi katanya. Walau tinggal kejap pun bilik, memang dia off lampu kipas semua. Bukan macam aku, main tinggalkan je. haha. Lepas tu kalau bab recycle, alam sekitar, pokok pokok, semua tentang alam sekitar memang dia ambik kisah. Dah tu daripada sekolah sampai dia dah masuk Uni memang dia pilih Kelab Alam Sekitar. wakakaka

Aaaa sudah lah.

So, Earth Hour 2013 ni akan berlangsung pada 23rd March pukul 8:30pm hari Sabtu ye kawan kawan. Lebih kurang 9 hari lagi. Marilah bergelap selama sejam sebagai simbol kita sayangkan bumi. hekhek. Kalau aku umur panjang lagi, aku bergelap lah jugak. erk. Aku memang dah gelap. k


Kalau korang nak sentiasa ter update tentang Earth Hour 2013 ni, boleh follow twitter Earth Hour atau pergi like facebook page Earth Hour. Nah weh. Siap ada tumblr Earth Hour lagi. Boleh lah follow ok.
Uniting People to Protect the Planet. - Misi Earth Hour
Ok. Cukup lah tentang Earth Hour 2013. Jangan lupa, 23 Mac. hehe

12.3.13

Tarikh Pengumuman Keputusan STPM 2012.

Assalamualaikum. Hai.

Tiba tiba aku pulak yang excited. Padahal bukan aku pun yang nak pergi ambil keputusan tu. STPM kot. Exam besar weh. Susah pulak tu. Ok. Sebenarnya susah kalau tak belajar lah kan. Kalau belajar, dengar cakap cikgu boleh je dapat result yang best.

Cukup aaa aku setiap 4 bulan sekali macam nak putus jantung tunggu apa lah agaknya keputusan aku untuk semester tu. Entah ok ke entah tidak. STPM tu aku pandang memang exam yang susah ok !

Berbalik kepasa keputusan STPM 2012 ni. Tau pasal pengumuman ni pun masa tengok berita tadi. Sambil duk tenung tv, terbaca la berita berita kecik kat bawah tu. Sekali mama pergi baca kuat kuat pulak yang Isnin ni keluar keputusan STPM tu. Isnin ni maknanya 18/3/2013 lah kan. Mama excited le sebab anak anak murid dia nak ambik result tu. Lepas tu nak kena tengok jugak prestasi sekolah lagi balblablabla. Begitulah.

Ke aku je ni yang baru tau keputusan STPM ni nak keluar isnin ni ? err abaikan.

Lepas tu baru aku teringat, eh tahun ni punya STPM tu budak budak batch aku. Maknanya akan ada antara kawan kawan aku yang akan ambik keputusan STPM tu !!

Wehhh, Good Luck korang !! InsyaAllah kalau dah usaha yang terbaik, keputusan peperiksaan tu pun akan jadi yang terbaik. Jangan risau lah. hehe


Tak silap aku 20/3/2013 which is hari rabu lah kan akan keluar Keputusan SPM 2012 pulak kan ? Eh aku tak sure. Adik aku yang nak ambik result tu pun aku tengok dia buat dek je. Macam tak ada perasaan pun ye gak. haha

Tapi aku punya pegangan lah kan, tak kira lah masa nak ambil keputusan peperiksaan apa apa pun, start daripada UPSR, ke PMR, ke SPM sampai lah keputusan tipa tiap semester aku, aku selalunya akan expect the unexpected. So bila keputusan aku teruk, aku tak sedih sangat. Atau keputusan aku macam wow pun aku tak happy cam onggila.


Bila keputusan kita macam WOW kan semorang, kita tak boleh happy sangat sebenarnya. Hmm cane nak cakap eh. Bukan tak boleh happy, tapi jangan over. Kena ingat kat orang orang yang macam tak berjaya sikit. Eleh, sebenarnya tu semua rezeki tahu tak. Kita hanya perlu bersyukur dan jangan riak je.

Banyak nya aku tertaip. heh

So, Expect the Unexpected ok !

10.3.13

Kita perempuan kenalah tahu doa ni.

Assalamualaikum. Hai.

Tak ada apa benda sangat yang aku nak cerita ni. Cuma aku terasa nak kongsi doa yang aku jumpa ni. Alah, kan dekat facebook selalu ramai orang share macam macam. Kita sebagai pembaca yang ada otak, ada akal, kena lah pandai pilih ilmu mana (ilmu yang baik) yang perlu kita tahu. Segala yang tak baik tu, buat dek je sudah. Jangan mudah terpengaruh ok.

Macam tak biasa pulak masa sekolah kan cikgu duk suruh kita buat karangan atau essay suruh bincangkan kebaikan atau keburukan media sosial ni. Dah besar panjang, pandai pandai lah fikir.

Nyioh. Rasa banyak lah pulak aku mebebel. Doa ni untuk rujukan aku jugak sebagai perempuan. hehe. Dah alang alang tu aku share je lah dekat blog ni. Pada sesiapa yang tak tau, sila lah ambil tahu. Pada sesiapa yang dah tahu, amalkan je lah doa ni. Mudah mudahan Allah melindungi kita sebagai perempuan.

Source : Facebook
( Riwayat Al-Bukhari, no 2104, 2/722 ; Sunan Al-Baihaqi, 5/97; Musnad ahmad, 2/403 ; Fath Al-Bari, 6/393; Umdat Al-Qari, 12/30 ; Sohih ) - zaharuddin.net
Sambil sambil baca doa ni, tolong laaaa semua semua perempuan jaga diri sendiri. Maksud aku, kalau setakat baca doa ni siang malam pagi petang tapi tetap pakai baju skirt kain seluar macam tak cukup kain, tak guna jugak. Dalam erti kata lain, cuba pakai baju sopan sikit. ehek ehek.

Lebih elok kalau kita pakai pakaian yang sopan disertakan sekali dengan doa ni. Aku tak maksudkan baca doa ni korang boleh pakai seksi seksi tu tau, haha. Kita pun kena berusaha juga di samping berdoa kepada Allah. Kan memula kita kena usaha. Lepas tu doa. Lepas tu tawakal. Haaa macam tu lah.

Tapi terpulang lah kepada masing masing kan. Kita sebagai saudara islam hanya mampu ingat ingatkan antara satu sama lain. Nak ikut ke tak nak tu hak individu masing masing. Mana boleh paksa paksa orang kan. Hmm

Panjang panjang kan lah doa ni pada kakak atau adik perempuan atau mak atau mak cik atau kawan perempuan atau siapa siapa pun je lah.

Semoga kita semua sebagai perempuan terus dilindungi Allah. Ameen.

6.3.13

#PrayForSabah : Apa nak jadi dengan Malaysia ni.

Assalamualaikum. Hai.

Sedihnya hati aku bila tengok berita tentang tempat tempat dekat Sabah ni - Lahad Datu, Sandakan, Kunak, Semporna etc. Bila tengok berita, keluar cerita tentang majlis pengebumian perwira negara kita, lagilah aku sedih. Lihat keluarga yang sedih, menangis kenangkan orang tersayang dorang yang terkorban. Aaaaaa sedihnya aku rasa. Boleh termenangis. Kekadang memang ter menangis pun.

Kita berdoa saja supaya Malaysia terus aman dan semua rakyat Malaysia yang anggota polis dan tentera tu akan selamat juga ok.



DOA BUATMU PERWIRA NEGARA

Bismillahirrahmanirrahim--
Ya Allah Ya Tuhan kami, Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Tuhan yang mempunyai kekuasaan dan kebesaran. Tuhan penganugerah keselamatan dan kesejahteraan. Kami hamba-hamba-Mu menadah tangan sebagai tanda syukur yang tidak terhingga untuk dihitungnya, atas keselamatan dan kesejahteraan, kesihatan dan kenikmatan yang Engkau anugerahkan ke atas negara kami yang tercinta ini Ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami, Engkau campakkanlah jaluran kerahmatan yang berpanjangan kepada kami, Engkau simpulkanlah ikatan ukhwah penuh keserasian, Engkau labuhkan tirai keampunan maghfirah penuh keinsafan, Engkau jaringkan tangsi hidayah dan inayah yang berkekalan, Engkau titiskan darjah kesolehan dan kesihatan yang berkekalan buat kami, anak-anak watan juga keluarga yang tersayang.

Wahai pejuang-pejuang dan perwira-perwira negara, bangkit dan bersumpahlah berpaksikan kalimah akidah tauhid Laailahaillallah Muhammadur Rasulullah, bahawa tidak akan kami biarkan bumi yang bertuah penuh bersejarah ini, diinjak pijak, disentap rentap, diselat lipat dek musuh durjana petualang bangsa ya Allah.

Tidak akan kami biarkan, biar ia putih bersih, tidak akan kami biarkan ya Allah, biarkan kami mencurahkan segala kesangggupan dan keupayaan kami di dalam mempertahankan negara kami dari sebarang kekacauan, huru hara dan pencerobohan. Biarkan kami berputih tulang namun tidak sekali-kali kami berputih mata menyerahkan kedaulatan negara kepada pengkhianat bangsa, agama dan negara Malaysia yang kami cintai ini walaupun roh kami melayang menjadi taruhan menyembah sujud bertemu-Mu ya Salam.

Ameen Ya ALLAH



Mungkin sedikit sumbangan kita mampu meringankan beban buat keluarga perwira kita yang dah terkorban. Kalau seorang bagi RM1, bila ada 1000 orang yang derma, dah ada RM1000.
SUMBANGAN KEPADA KELUARGA PERWIRA TERKORBAN MELALUI TABUNG KEBAJIKAN PDRM --

Pihak polis menerima pertanyaan daripada masyarakat prihatin yang menyuarakan hasrat mereka untuk menghulurkan bantuan kepada balu-balu dan anak-anak mangsa terkorban/cedera dalam insiden pencerobohan di Sabah. Sehubungan itu, segala bentuk bantuan boleh disalurkan melalui TABUNG KEBAJIKAN PDRM, Nombor Akaun Maybank: 564100004646 atau sumbangan cek boleh dihantar terus kepada Pegawai Kebajikan Pasukan Bukit Aman, Kuala Lumpur. Slip bank sumbangan boleh dikirim kepada Pegawai Kebajikan Pasukan di alamat Tingkat 26, Menara 2, 50560, Kuala Lumpur, emel : kebajikan_ba@rmp.gov.my atau fak: 03-26912501.

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian 03-22668036/8038.

PDRM mengucapkan ribuan terima kasih di atas keprihatinan warga Malaysia yang ingin menghulurkan bantuan kewangan untuk meringankan beban keluarga perwira-perwira yang terkorban.

source; Facebook Polis Diraja Malaysia

5.3.13

Anything Could Happen - Ellie Goulding


Anything Could Happen

Stripped to the waist
We fall into the river
Cover your eyes
So you don't know the secret
I've been trying to hide
We held our breath
To see our names are written
On the wreck of '86
That was the year
I knew the panic was over

Yes since we found out
Since we found out
That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

After the war we said we'd fight together
I guess we thought that's just what humans do
Letting darkness grow
As if we need its palette and we need its colour
But now I've seen it through
And now I know the truth

That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

Baby, I'll give you everything you need
I'll give you everything you need, oh
I'll give you everything you need
But I don't think I need you

Stripped to the waist
We fall into the river
Cover your eyes
So you don't know the secret
I've been trying to hide
We held our breath
To see our names are written
On the wreck of '86
That was the year
I knew the panic was over

Yes since we found out
Since we found out
That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be

But I don't think I need you
But I don't think I need you
But I don't think I need you
lirik
 

4.3.13

Habis semua tak jadi.

Ni dah masuk bulan 3.

Semua, like SEMUA plan plan aku sebelum cuti semuaaaaaa tak jadi. Memang ada je halangan, ada je sebab yang buat semua plan tak jadi. Sabar je la.

Memang, kita hanya merancang, Allah yang tentukan.

sigh

#deardiary

28.2.13

Resipi Ayam Halia Kukus paling senang.

Assalamualaikum, Hai. Hello.

Kekonon nak update blog ni hari hari sampai bila tiba masa nak masuk semester balik. Tapi harommmm. Bila klik button 'create new post', aku terus tak tau nak cerita pasal apa. Lepas tu aku pun sign out daripada blogger. Lepas tu duduk perhatikan timeline twitter je 24 jam. heh

Hari hari aku masa cuti ni hanyalah masak, pergi hospital, makan, tidur, keluar shopping, tengok tv. Itu aje. Dah sah sah memang aku punya mata tak nampak dunia luar sangat. Kesian.

Jadi hari ni aku terfikir nak share resipi Ayam Halia Kukus yang paling senang yang amat. Budak darjah satu pun boleh buat weh.

Malas nak bebel panjang, marilah tengok bahan utama atau bahan yang diperlukan eh.

resipi ayam halia kukus simple
  1. Ayam
  2. Perapan Halia, Life
  3. Sayur apa apa pun
Tadaaaaaa !!! Tu je lah benda yang korang perlukan. haha. Lepastu jangan lupa sediakan pengukus. Sambil nak sediakan ayam halia tu korang pergi lah sediakan pengukus bagai tu. Jerang air sampai mendidih.
Guna pinggan yang boleh guna untuk kukus tau. Jangan guna sebarang pinggan. Takut pecah. Cemtu aaa lebih kurang apa yang mama cakap.
Perapan halia tu tak sure lah pulak kalau brand lain. Tapi kat rumah ni memang guna Perapan Halia Life. Yang lain aku tak tau.

Sayur apa apa pun tu tak kisah lah korang nak letak sayur apa pun. Tapi tak payah banyak sangat. Nanti jadi semak weh. Serius semak. Kalau masak kukus kukus macam ni kan, aku lagi suka letak sayur sayur keras. Macam karot, kubis bunga tu, baby corn. Bawang tu kalau nak letak boleh, tak nak letak pun tak apa. Kalau nak pedas, korang potongkan je cili padi tu kan. Lagi sedap !

Ok. Bahan semua dah disediakan kan. Lepastu

resipi ayam halia kukus simple 

1. Lumurkan perapan halia tu dekat ayam. Oh, make sure ayam tu tak berair air sangat eh.

resipi ayam halia kukus simple 

2. Taburkan segala sayur korang tadi. Aku jenis pemalas gila. So, aku pergi letak awal awal. Tapi kalau korang nak makan makanan sihat kan, korang pergi kukus dulu ayam tu dalam 5-7 minit macam tu, baru korang taburkan sayur tu. Tak ada la sayur tu overcooked kan. Gituu.

Tapi lagi, aku suka gila makan tomato mentah. Tomato aku letak dalam pinggan(masa tengah kukus) betul betul 2-3 minit sebelum aku nak angkat keluar pinggan dari pengukus.

3. Lepastuuuuuu, korang tunggu la ayam tu masak. Hmm aku tak tau nak cakap berapa lama. Aku agak agak tengok pinggan dah penuh dengan kuah, ayam tu macam agak agak dah masak, boleh lah angkat. So, siap dah !!

resipi ayam halia kukus simple

Habis cerita.

Lepastu makan lah dengan nasi panas. Jangan letak garam tauuuuu. Sebab perapan tu memang dah siap ada garam apa semua. Nanti masin pulak.

Tak nak guna ayam, boleh guna ikan(aku cadangkan, ikan siakap, atau ikan bawal, atau ikan serkut, atau ikan kembung).

Sekian.

27.2.13

(Update!) Masalah dengan link ke feed ke apa ni ?


Arghhh baru perasan tadi. Pada aku ini major problem ok. Kenapa lah aku baru perasan tadi. WHYYY OHH WHYYY.

Dah berapa jam entah aku hadap laptop google cari cara nak betulkan balik masalah ni. Tak tahu lah mana silap nya. Aku pun sebelum ni memang jarang nak update blog ni apetah lagi nak pergi jengah page blog ni dekat facebook. heh

Mungkin lepas aku tukar domain kot jadi macam ni. Eh tak tahu lah sebab apa.

So ada siapa siapa tahu macam mana nak betulkan tak supaya bila aku paste link entry dekat facebook akan keluar tajuk entry DAN nama blog. Atau ada tak tutorial ke apa ke yang boleh aku rujuk.

Kalau ada, tolong lah share ye.

Thanks in advance.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Problem solved !!

Google it semalaman dan terjumpa satu Penyelesaian. Kalau ada problem yang sama macam aku, read this :

26.2.13

Mana hati nak tenang..

Mana hati nak tenang kalau...
  • Solat pun kurang?
  • Tahajjud pun sekali dalam 12 bulan?
  • Menangis sujud taubat pada Tuhan pun jarang-jarang?
  • Bila sedih kau cari kawan lepas tu kau pergi have fun!?
  • Bila ada masalah muzik dan lagu yang kau layan. Al-Quran mana nak layan?
  • Bibir rajin mengumpat, zikrulllah tak pula jadi sebutan?
  • Bila study, hormat pada guru dan pensyarah pun kurang?
  • Bila tak tenang, mengadu di laman sosial jadi pilihan, tikar sejadah mana nak pandang? 
  • Bila tak tenang, cari teman buat pasangan tapi tak cari Tuhan buat penunjuk kebenaran?
Kredit : Facebook Bercinta Selepas Nikah

Allah, kita ni memang manusia yang mudah khilaf. We can't be perfect. Never.

22.2.13

Online business, Herbalife, Baby, Politik, Masak !

Assalamualaikum. Hai.

Weh awkward nya nak mulakan penaipan. Idea memang banyak ada dalam kepala. Tapi nak ceritakan tu tak tau macam mana. Kata orang bahasa, plot tu tak ada. Nanti kalau main berterabur je cerita, satu apa pun orang tak faham apa yang kita cuba sampaikan.

Dan sesungguhnya aku sekarang memang tengah tak tahu apa nak cerita sebenarnya. Menyedihkan sungguh.

Ok lah. Mari habiskan entry ni dengan cerita cerita atau pandangan aku secara random.
  1. Tak payah lah weh bawak baby pergi hospital. Kesian baby tu tak selesa. Dah lah dekat hospital tu banyak kuman. Banyak le kan sebab tu dah tentu tentu tu tempat orang sakit. Lepas tu kalau baby tu menangis nangis, tak ke akan mengganggu pesakit yang lain. Yang penting, hospital tu bukan tempat yang sesuai untuk baby. Kecuali lah kalau baby tu yang sakit dan memerlukan rawatan dekat hospital tu.


  2. Please la, jangan bergaduh disebabkan isu politik. Daripada apa yang aku nampak, ada kawan yang boleh bergaduh sebab berbeza pandangan politik. Ada saudara yang sanggup bermasam muka sebab lain pemikiran pasal politik. whatteheckkk. Jangan lah macam tu. Jangan campur aduk kan hubungan kekeluargaan dan persahabatan dengan politik boleh tak? Lepas habis debat tak puas hati itu ini ke apa, habis dekat situ je lah. Jangan la panjangkan sampai terus nak masam muka. heh. Ni memang betul betul aku tak faham. Aku tak tau nak komen apa pasal ni sangat sebab aku malas nak masuk otak pasal ni semua. haha. Cuma aku rasa tak patut campur aduk kan politik dengan hubungan kita sesama manusia. Tu je.

  3. K, ni serius aku tak tau nak mula cemana. hmm. Cemni. Apa yang aku perasan pattern orang Melayu ni la kan, kalau musim tu orang bukak kedai makan, memang banyak kedai makan orang Melayu muncul. Walaupun sebelah sebelah kedai yang dah wujud. Kalau masa tu musim promote Herbalife, memang semuaaaa nak promote Herbalife. Melabur duit untuk Herbalife. Melabur duit untuk Score A tu. Katanya nak buat bisnes laaa(MLM). Lebih kurang macam tu la. Tah, banyak lagi lah contoh. Yang untungnya, kita lah yang pembeli, yang menjadi customer. hehe. Sekarang yang aku perasan, musim girls buat online business :) Banyak sangat dah yang aku perasan. Orang sekeliling aku termasuk lah makcik sepupu aku. haha. Macam macam benda yang nak dijual secara online. Tudung, baju, casing phone, baju baby, makanan!, seluar, weh banyak gila. Sekarang ni semua benda kita boleh dapat online. Tak tipu. hmm. Tapi bagus lah. Teruskan ber bisnes. Jangan sekadar hangat hangat tahi ayam eh. Aku happy ok bila tengok orang Melayu berjaya dalam bisnes masing masing. So, good luck lah korang :)

  4. Pandangan sinis orang orang lain bila ada yang nak berubah ke arah kebaikan. WEH, jangan lah jadi macam setan. isk. Biar lah kalau orang tu nak berubah untuk kebaikan diri dia sendiri. Support je lah dia. Ni tidak. Perlekehkan dia pulak. Contohnya, bila seseorang tu start nak baca quran, lepas tu kau pegi kata, 'wuuu dah alim sekarang.'. Hek kau. Baca quran tu tak menunjukkan seseorang tu alim pun sebab kita orang Islam memang disuruh baca quran. Contoh lain, baru mula nak pakai tudung, cakap english sebab nak improve english dia, diet, baca buku. Come on. Tu semua benda baik kan. K, ini contoh je. Kita kena support each other untuk ke arah kebaikan ok. Spread the love. Tetiba.


  5. Terapi diri aku adalah dengan shopping ! Tapi, shopping dengan mama je lah. Kalau pergi dengan kawan kawan atau adik adik memang tak lah aku nak shopping bagai. Kena ada mama dekat sebelah. Tak pun abah. Tapi abah tak best sangat sebab lelaki kan. Leceh sikit nak kecek kecek ni. Kalau mama, senang je. haha. Tu lah yang bestnya. Dengan mama ni, kalau kena mood mama, pandai kata, mesti dapat. hihihi. As long as mama tak kisah, aku pun ok. Lagi best kalau waktu shopping tu cukup ada dua ketul adik tu dengan mama je. Hilanglah stress hidup :3


  6. Satu tips dari aku, kalau memasak tu, ikut kreativiti korang. Tak payah nak ikut buku resipi sangat weh. Serius aku bagitau ni. Korang pun ada lidah, so korang hanya perlu merasa. Apa yang kurang tambahkan. Tekak kita kadang kadang tak sama dengan apa yang tertulis dalam buku resipi tu. Normal lah kalau masak tak sedap sekali sekala. Kegagalan. Kan memang dalam hidup ada term gagal tu yang akan muncul kekadang dalam hidup kita. So, next time kita akan ingat, 'ohh, hari tu aku buat macam ni tak jadi, so aku tak boleh buat cemni lagi, mungkin kena kurangkan sikit blablabla.'. Gituuuu. Cuti 4 bulan ni memang hari hari aku kena masak lunch. Penat memang lah penat. Ingat senang ke masak dekat dapur kena ke hulu ke hilir, make sure tak hangus, hangit, masin, tawar, manis tu semua. haha. Tapi aku happy. Lagi lagi memang ada seketul adik yang tengah tunggu result SPM. Memang dah jadi prinsip abah tak bagi anak dia kerja masa tengah belajar. Aku adik beradik memang lepas SPM, kiteorang tak kerja. So duduk rumah jadilah bibik. hihi. Nanti bila dah sambung belajar, for sure akan rindu masa masa tu semua. Nak berkumpul satu keluarga yang ada lima orang ni pun dah susah :/
Ok. Sekarang dah rasa penat menaip. Boleh lah berhenti sekarang kot kan. Ok.

21.2.13

Semangat tolong datang.

Hai. Assalamualaikum.

Dah sebulan lebih weh aku cuti. Sebulan lebih! Cepatnya masa tu berlalu. Kesian lahai blog ni terbiar bersawang je. Aku hari hari harap aku ni ada semangat (baca, rajin) nak update blog ni. Tapi aku memang malas tahap petala keberapa tah aku rasa bila rasa nak update blog ni. Nampak tak, rasa nak update. Tapi malas.

Bila zaman entah nak maju kalau asyik malas je kan.

Kalau lah ada yang perasan (kalau ada yang membaca blog ni lagi), url blog ni pun dah bertukar. Dari www.nufaa.com dah jadi www.dillasm.com pulak. Ha Ha Ha. Rasa macam kelakar. K la, aku je yang rasa kelakar. Dua tahun je, nufaa.com tu bertahan. Zaman sebelum masuk UTP.

Belum sempat aku nak buat entry kenapa aku letak nufaa.com dua tahun lepas, aku pergi tukar www.dillasm.com pulak kan. Ha Ha Ha lagi sekali! Ni epic gila punya pemalas. Sampai dua tahun kot entry tu tertangguh.

nufaa.com tu gabungan nama pertama dengan nama kedua aku. Ok. Tu je pun sebabnya.

Sampai lah satu saat kan, masa aku tengah busy study week sem lepas (study week dekat UTP bukan dekat rumah memang buat otak aku selalu ligat fikir pasal benda lain, bukan pasal paper paper exam tu), aku rasa macam dah tiba masa aku guna nama aku untuk url blog ni. www.dillasm.com:)

Blog ni dah hampir (kejap aku kena kira), empat tahun lebih weh ! Pada aku, lama jugak tu. Daripada zaman ramai gila blogger blogger famous, sampai sekarang semua macam dah slow down ber blogging. Mungkin busy dengan kehidupan yang sebenar. Mungkin gak busy dengan komitmen kan, contohnya macam aku sebagai seorang pelajar. Ecehhh haha.

Dengan url yang pertama, budakfadhilah.blogspot.com lepastu www.nufaa.com lepastu sampai la www.dillasm.com :)

Nama Dilla (sebenarnya sebut Dila je pun, heh, k takde beza pun) ni dapat dekat UTP le. Kalau kawan sekolah menengah atau rendah tau kawan kawan dekat UTP panggil aku dengan nama tu, confirm mesti kena gelak. Sebab memang tak sesuai gila dengan diri aku. Blergh, aku je la yang rasa tak sesuai kot. Sebab nama tu macam err perempuan sangat. k

Nama tu pun kawan kawan dekat UTP yang memang nak panggil. Aku lagi prefer nama penuh aku je. hehe. Tapi mungkin sebab macam panjang sangat kot. So dorang pun panggil lah aku Dilla je. Aku pun, ye la korangg.

Blablabla aku rasa macam eh apesal panjang sangat entry ni. So I should stop now.

Macam biasa, tak tau nak habiskan entry macam mana. Nak macam mana lagi kan, so macam ni je lah.

30.1.13

Tangguh.

Sibuk harungi hidup dengan penuh kesabaran. Alhamdulillah atas segala rezeki kurniaan Allah. Semoga aku terus bersabar.

12.1.13

Goodbye.

Selamat tinggal nufaa.com


Selamat tinggal.

7:20pm
12.1.13

1.1.13

2013. Happy New Year !

Nanti aku nak update sampai lebam blog ni masa cuti 4 bulan ni. Belum 2/1/13 lagi.

So, Happy New Year korang !!

Aku belum celebrate new year yang betul betul new year lagi. Ada lagi satu paper untuk final exam jumaat ni wehhh ! Wish me luck !!
#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License