UTP: Educamp untuk Jan Intake 2012 | Blog BudakFadhilah

15.12.11

UTP: Educamp untuk Jan Intake 2012

salam semua.

fewwitt, rasa macam lama gila tak menaip dekat blog ni. adalah seminggu kan. macam biasa, nak bagi alasan sibuk. sibuk sampai tak ada masa nak fikir apa yang patut dicurahkan dalam blog ni.

sebenarnya setiap hari je pun saya usha blog ni, tengok balik entri entri lama, baca balik komen komen. lepas tu gelak sorang sorang. eh, perangai tu terjadi bila dah terlalu stress hadap assignment yang rasa macam tak pernah nak habis dan apabila frust tak dapat run code programming dengan jayanya. heh

so semalam, tetiba terusha dekat jumlah visitors dekat nuffnang. eh, apehal tetiba banyak visitors ni ? sebenarnya tak banyak mana pun. lebih 50 tu kira banyak ah jugak tau dak sebab sekarang memang pemalas gila nak update blog. bila rasa nak update, update lah kan blog ni. kalau ada visitors, adalah. kalau tak ada, takkan nak paksa orang datang pulakkan. hihi

al kisahnya, rupanya banyak orang tersesat masuk blog ni dengan carian UTP educamp, educamp UTP, apa itu educamp UTP, interview UTP educamp, tips pergi educamp UTP, blablablabla semuanya pasal Educamp UTP. so, saya bajet, tawaran ke educamp UTP untuk january intake 2012 dah keluar lah ni kaaaan. sebab tu ada orang search. hihi, tahniah lah koranggg.

 
#tumblr

saya pun ada juga pengalaman sendiri masa dapat panggilan untuk pergi educamp UTP ni. haha, macam kelakar bila ingat balik. korang boleh je usha dekat sini, UTP. hihi kalau nak, usha laaa. hehe, sebab cuak punya pasal, pegi lah google sana sini. tanya senior, tanya orang, tanya kak Maria Elena, nasihat yang dia bagi and saya ingat sampai sekarang, education and knowledge is more important, dekat mana tempat kita study tu, tak penting sangat  :)

bila dah pergi educamp UTP ni, hmm semua okay jee. nah, boleh usha pengalaman tuan blog ni sampai tak lalu nak makan sebab nak pergi educamp UTP. hihi tah pa pe tah. kemain penakut lagi nak pergi interview. haha, sebenarnya, korang kena confident and redah je segala benda. lepas tu tawakal. habis cerita.

so, my advice, still macam dulu ;

WATLEK JE

haha
good luck korang.

bai.

50 comments:

amira ramizan said... Reply to this comment

hyee, u pnah pegi interview tu knn?
so skrng stdy kt UTP??

Jaha said... Reply to this comment

nohorommm, wat ilekk jee. duhhh. :'(

tolong larrr kakkk. :(

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

amira ramizan//
haii :)

haah. yup. sekarang study dekat UTP :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

Jaha//
serius ni. jangan gelabah sangat. aggap je orang yang interview kita tu macam member kita :)

Jaha said... Reply to this comment

tak bole nak rilek. too much pressure! i cannot brain this anymoreee! arrrggghh. tolonggg.

btw, ada tak yang kene reject lepas interview ari tu? ke semua dapat?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

haha. as i said before, jangan stress sangat. kalau ada rezeki, ada laaa. kena act normal. jangan gelabah.

aaa, nama pun interview. so yang terpilih, yang pass interview tu, dapat la tawaran masuk UTP. kalau tak, mungkin rezeki kat tempat lain. kalau tawaran untuk pelajar private, insyaAllah senang je nak lepas :)

Jaha said... Reply to this comment

owh yeah aha aha, good to hear that. btw, ari tu dapat tajuk apa dah ari tu time interview? and point apa yg dapat? igt lagi tak point2 orang len? mintak share pls. hukhukhuk

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

dulu masa interview dapat tajuk crime wave. tentang remaja. dalam tajuk tu, ada pecah lagi lah topik dia. tak ingat sangat laaa. mula mula dia tanya jawapan individu. lepas tu dalam group. macam kita berforum. point ? errr, bagi yang biasa biasa je pun ok :)

Anonymous said... Reply to this comment

hi, so , masa interview tu memang dia tengok la semua sijil yang kita bawak? klau tak aktif mcm mana?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

erm, masa interview dulu dia tak tengok pun sijil sijil tu sebab masa kita isi borang kan dia dah mintak semua sijil. tapi bawak je lah masa interview. bagi dia tengok. bawak je segala sijil yang kita ada. lepas tu kalau ada rezeki, dapat la :)

afiqah abrisam said... Reply to this comment

owh...rmai kea org gi intrview x???

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

tengok gak ah. ramai kot. dalam 400 lebih kalau tak silap. masa intake saya dulu la. sekarang tak tau pulak. educamp ni dia buat ada beberapa hari kann. hmm

afiqah abrisam said... Reply to this comment

owh,,sya kne interview ai khmis nie..
tuk lpasan spm.. slalu yea ape ae org2 interview 2 akan tye..??..hehehe

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

dia akan tanya soalan soalan yang simple je. pasal diri kita sendiri gak.

good luck :)

Jaha said... Reply to this comment

baru lepas interview dah ni, ikot nasihat akak nih, "wat lek je" , tu yang aku buat tadi. kalau tak dapat. siap kau! HAHA!

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

woahhhh. serius ? dekat CH ke tadi ?

haha. insyaAllah dapat. tawakal je aaaa :P

Mohd Ridwan said... Reply to this comment

Saya dapat pegi educamp selasa ni, kalut habis sebab tak pandai speaking BI,ada nasihat tak?Huhuhuhu~

Mohd Ridwan said... Reply to this comment

Sangat risau ni!

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

jangan risau lah. blh je campur bm nanti masa cakap. yg penting, yakin. btw, good luck !! :)

Doonut said... Reply to this comment

salam..sy nk tnye la...Educamp ni utk ap..while eduquest tu ap plk? sbb klu private applied tu..cmne plk? cmne nk thu klu kte dpat tajaan or just apply private?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

wslm. setahu saya educamp ni untuk kemasukan ke UTP, private student. Eduquest tu pulak untuk kemasukan ke UTP with scholarship Petronas atau tawaran ke luar negara dengan scholarship Petronas. educamp tu hanya ada seisi interview. kalau eduquest ada kena jawab macam exam sikit dan seisi interview. Dekat page tawaran yang kita dapat tu ada tuliskan untuk private student masa kita nak check sama ada kita berjaya dapat tawaran panggilan untuk educamp? tu tak sure. tapi dekat situ ada tulis kot.

the airina said... Reply to this comment

Salam, saya nk tanya sikit, utk yg private ni ada tak in any way kita boleh dpt scholarship or financial aid since MARA tak taja yg private. Semua nk self paid ke ? :/

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

wslm, scholarship tak sure la. tapi ada ptptn and blh buat loan Mara. PTPTN just bagi 8 ribu. selebihnya duit kita sendiri.

Anonymous said... Reply to this comment

Ada ke yang result spm tak okay dapat masuk? Tak kesah lah teras or elektif. Ada ke? Orang cakap ada duit je boleh masuk. macam tak fair je.

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

result tak okay tu result yang macam mana ? as long as dia punya result lepas syarat minimum, dia datang interview, dia menonjol masa di interview, ada rezeki, dapat la dia terima tawaran masuk UTP.

Dilaz Dak Mafa Gurlz said... Reply to this comment

salam, pkai baju kemeja bukan plain ,maksud sye berbelang ,boleh x,untuk kaum lelaki

Dilaz Dak Mafa Gurlz said... Reply to this comment

salam, pkai baju kemeja bukan plain ,maksud sye berbelang ,boleh x,untuk kaum lelaki

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

wslm. rasa macam boleh. as long as formal :)

Anonymous said... Reply to this comment

salam kakak,

nanti interviewer ramai ke?
then nati bole buat pengecualian kredit ke?

huhu takut na pegy interview~~

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

wslm.
masa akak dulu ada tiga org je. boleh kalau tak silap.

good luck :)

Anonymous said... Reply to this comment

Kalo lps interview educamp ni n dpt jd stident utp,leh ke mtk biasiswa petronas???

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

bolehhhh.

piqah:D said... Reply to this comment

akk, yg educamp tu satu hari je ke lebih?sebbab yg dkt sy punye tu dye tulis 12/12/12 je?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

lebih. 3 hari kalau tak silap.

vanilla de latte said... Reply to this comment

akak,sy dpt jan intake course ict.
sy tringin nk ambil geoscience tp xdpt.
ade x kes yg mmbolehkan kita tukar course tu.
2nd..result spm xkluar lg..utk persediaan yg selamat sy cadang nk pegi je utp tp kalau sy dpt tawaran course lain yg sy mnat atau dpt oversea lpas result kluar, utp benarkan x kita keluar

vanilla de latte said... Reply to this comment

kak,sy dpt jan intake course ict my 3rd choice.
sy mnat sgt nk join geoscience tp xdpt.ada x kes yg mmbolehkan kita tukar course?
2nd,mmndangkan result spm xkluar lg,
sy nk buat prsediaan yg selamat utk pegi je utp tp klau sy dpt course lain atau dpt tawaran ke oversea lps result kluar,pihak utp bnarkn x klau sy nk kluar?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

ict ? eh sama, technology. hmm, boleh je. sbb geoscience tu sekarang under tech tapi subjek yg kene ambik sama mcm budak engineering. ni setahun yg lalu. and kalau awak bukan ditaja mana mana scholar, bolehh je tukar course yg awak nak tu. kene buat surat kot. tu ada prosedur dia.

hmm betul. masuk je sini dulu. so secure sikit. kalau dapat mana2 tawaran lain lepas result SPM keluar, boleh je keluar.

kalau masuk UTP bukan under mana2 scholar, semua pon boleh. nak tukar course, nak tukar uni pon boleh. tapi pasal tukar course baik tukar awal2. jgn dah sem 2 baru nak tukar.

harap membantu :)

vanilla de latte said... Reply to this comment

ohh..
ermm..
klu kita bdang ict ni peluang nk dpt kerja mmg terjamin ke?
klu geosains byk merantau..klu ict ni bleh merantau mna2 x?
pd pndgan akaklah,,ICT ni lbih ok dr geosains atau mna2 course lain ke x?
sbb sy pun last belajar IT tgktn 2 dulu tu pun main2 je..
Rasa ingin cuba pun ada bdang ICT ni.
Jd sekarang ni dlm dilema nk pegi ke x.
Business lbih kurang kan dgn ICT
Pembelajaran ok x,,subjek2 dia..
hrmmm....

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

Bidang kerja ni sebenarnya depends dengan apa yang kita nak. kalau kita mmg nak kerja bukan dkt satu satu tempat, apa apa kerja pun boleh jadi. ICT-ian ni banyak jenis kerja. tgk lah nanti kita ke arah mana. kat UTP apa apa course pun ok. cuma kita mampu bawak ke tak. kita nak usaha tahap macam mana. tu je. kat uni mana mana pun semua sama. subjek student BIS dgn ICT masa year awal awal je sama. makin dah nak final year nanti tak sama. akak tak boleh nak bagi pandang sebab ni nanti melibatkan masa depan awak. fikir habis habis dulu nak apa dalam hidup. solat istikharah dulu ok. apa apa course, uni semua sama. insyaAllah kalau kita usaha, pandai urus masa, kita akan berjaya. hihi. good luck :)

vanilla de latte said... Reply to this comment

ok,,thanks bebanyak
sy rasa sy pegi jelah course tu
klu difikirkan balik geosains ni mcm byk merantau merata alam.keja pun mcm tough ckit.ICT sy pun rasa ok.ada byk cabang.Rasa excited la pulak nk bljr

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

hehe. good luckkkk :)

Anonymous said... Reply to this comment

akak, saya dah accept tawaran utp . saya ny girl tapi dpat civil engineering . elok saya accept kat surat twran kata xboleyh tukar course . tapi saya nak tukar ke chemical.

blossmeow said... Reply to this comment

akak, sapa dapat offer in BIS tapi saya tak tahu nak jawab kenapa saya pilh BIS sebab saya pakat pilih je dulu masa isi c'

ezreen som said... Reply to this comment

salam...kalo diploma boley ke mintak transfer kredit ntuk ke degree ntuk kurangkan taon blajar...pastu boley mintak loan mara ke ntuk study situ...

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

@ezreen som //

Boleh. Yep. Mara ada provide loan untuk degree dekat UTP. Just make sure fulfill all the requirement je.

Beebee Mountain said... Reply to this comment

Akak kalau course ICT or Bis ni bukan aliran sains pun boleh kan. Sebab saya tak belajar add math semua tu..

Beebee Mountain said... Reply to this comment

Akk kalau tak ambil add math dan aliran sains,boleh ke ambil course IT dan Business?

mohd helmi said... Reply to this comment

Susah ke untuk stay dekat utp? Sbb ckgu ada ckp kena maintain pointer 3.75 ke atas. Bila interview tu speak in English or malay?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

@mohd helmi//

Tak. Study smart je. Lepastu boleh play hard. Interview in English.

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

@Beebee Mountain//

Boleh je. Ikut requirement untuk course apa yang nak pilih.

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License