solat hajat. | Blog BudakFadhilah

8.10.10

solat hajat.

salam semua.

nah, saya nak share sikit panduan melakukan solat sunat hajat. ada banyak versi yang saya jumpa dan diajar. tapi ini yang paling ringkas. INSYAALLAH, apa yang kita harapkan akan termakbul.

mohon dengan sepenuh hati, berusaha, dan tawakal.

Imam Ahmad meriwayatkan dengan sanad shahih dari Abu Dardak bahawa Nabi saw bersabda: "Barangsiapa berwudhuk dan menyempurnakannya, kemudian bersembahyang dua rakaat dengan sempurna, maka dia diberi Allah apa saja yang diminta baik cepat ataupun lambat."
  • mulakan dengan niat.


Sahaja aku sembahyang sunnat hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala

  • Selepas membaca al-Fatihah, dalam rakaat pertama baca surah Al-Kafiruun 10 kali.
  • Rakaat kedua baca Al-Fatihah dan selepas itu surah Al-Ikhlas 10 kali.
  • Selepas salam, sujud lagi sekali,dan dalam sujud tersebut baca,

10 kali
10 kali

10 kali
  • selepas selesai bacaan 30 kali ini, barulah minta apa yang dihajati.

ini sahaja yang saya dapat kongsi. ayat ayat tersebut ihsan pak cik google. cara solat hajat ni yang saya tahu daripada ustaz. banyak yang saya jumpa bila google, panjang panjang doanya. so, ni yang paling ringkas kut. terpulang pada masing masing.


oh, buat lah solat hajat ni semalaman, tiga atau tujuh malam. berturut turut pun tak apa.

jangan lupa doakan saya juga. heeeeeeeeee,


p/s:berpeluh google ayat ayat tu. tak apa. ilmu dikongsi bersama.

geram nye tengok Blackberry Torch tu. =.='



10 comments:

Safa Soib said... Reply to this comment

terima kasih kerana share...

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

sama sama :)

aainies said... Reply to this comment

sngat bagus...

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

:)

Sky Hanz said... Reply to this comment

Alhamdulillah.. kalau adik paham setiap makna nya lagi bagus dik, jgn baca jer tapi tak paham apa yg adik baca.. :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

Sky Hanz//
heeee, betul tu.

btw, thanks singgah my blog (:

EA Dressbaju said... Reply to this comment

alhamdulillah & thanks for sharing.. tp picture ayat 1st tu tak kluar lah..

http://eadressbaju.blogspot.com

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

sama sama. dah update balik. terima kasih :)

AISYAH AQILA said... Reply to this comment

1080 as your followers.nice entry for sharing to all :)

Do Visit http://aisyahaqila.blogspot.com/ TQ :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

thank you :)

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License