19.12.12

Dah dekat sangat dah ni.


The most hectic semester. Semester yang semua subjek ada assignment yang memerlukan group. Semester yang semua subjek memerlukan presentation untuk coursework marks. Semester yang hari hari keluar bilik sebelum pukul 8 pagi. Semester yang hampir setiap hari balik bilik dah nak petang. Semester September 2012 sebagai first year second semester student. Penat.

But, hei, dah nak final dah pun. Perlulah aku jayakan semester ni dengan jayanya masa final nanti.

Study week=4 hari. Midsem break=4 hari. Sem break=a week. A semester= 3(+/-)months. Hampir 1year 8months tak rasa cuti yang betul betul cuti. So yeah, cuti 4 bulan tu tak lama mana pun. Harap aku akan manfaatkan cuti 4 bulan tu betul betul nanti.

Esok, presentation project WAD, jumaat, test 2 DCN and assignment terakhir, presentation project DIM. Semoga Allah permudahkan segala urusan aku. amin.

2.12.12

Fix You - Coldplay


Fix You - Coldplay

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I...

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face
And I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you


Boleh dikatakan minggu minggu terkahir semester ni minggu yang paling hectic, paling stress, paling hati kacau. Ditambah lagi dengan dah hampir tiga minggu lebih tak balik Melaka tengok muka mama abah, masuk bilik sendiri, lagi lah aku mudah menangis.

Emosi tak menentu. Hati jadi over sensitive. Memang payah. Sendiri yang pujuk hati sendiri. Sendiri yang tenangkan diri sendiri. Sendiri yang tepuk bahu sendiri. Sendiri yang lap air mata sendiri. Payahnya rasa. Tapi ingatkan kata kata mama, hmm, aku kena lah kuat. Kejap je ni. Susah dulu, senang kemudian. Aku cuma harap orang sekeliling yang ada ni, faham aku. Tapi kita pun manusia. Masing masing jaga lah hati masing masing, tu pun dah cukup.

Tolong lah alert dengan perasaan orang sekeliling. Tolong.

20.11.12

Israel Aku Datang | TAK KELAKAR PUN LAH! #PrayForGaza

Assalamualaikum.

Hari ni kelas sepatutnya penuh, tapi dua kelas cancel sebab lecturer takde. Boleh study sikit untuk test esok.

Kenapa boleh tiba tiba aku post entry tengah tengah minggu siang siang hari macam ni? Sebab aku rasa macam terbakar gila bila tau benda ni. Mana pergi sifat kemanusiaan orang yang buat benda ni? Ya Allah. Permainkan kematian ni sumpah macam perkara yang tak masuk akal untuk buat bahan lawak bagai semua.

Aku sampai bilik terus tengok timeline. Nampak status Beto Kusyairy yang kawan aku retweet. Curious lah aku nak tahu ape benda kan. Pegi lah bukak profile dia. Stalk punya stalk nampak tweet tweet dia yang macamni.

 


Ok, pelik. Search punya search jumpa poster ni.

 

And I was like, ni nak buat bahan bahan lawak ke apa ni? Daripada beberapa hari lepas aku nampak je orang duk main mainkan pasal Gaza, boikot ni semua. Tweet suruh Israel datang serang Malaysia lah. Itu lah, ini lah. What the... kau nak sangat ke kena serang serang bagai ni?

Poster sebenar filem Istanbul Aku Datang
Bila kenangkan kalau Malaysia yang... mana kita nak lari. Tak sanggup fikir yang bukan bukan sebab takut sangat. Kesian saudara Islam kita yang kena hadapi dugaan ni semua. Aku bersyukur yang Malaysia masih aman. Tak ada lagi perang perang jatuhkan bom ni semua.

Kalau kata nak melawak, jangan jadi serius sangat, SEBENARNYA TU SEMUA TAK LAWAK PUN. Ini bukan masanya kita nak permainkan benda benda ni. Hal kematian. Hal kesengsaraan saudara Islam kita dekat sana.


Apa je lah yang kita mampu buat sangat. Berdoa untuk mereka, hulurkan derma setakat yang mampu boleh lah. Perasaan ni sarat dengan rasa simpati. Tengok gambar gambar mayat anak kecil, orang merintih, darah sana sini, kemusnahan, meremang bulu roma aku. Boikot? Isu boikot ni memang dah lama dalam timelinie aku. Aku perhatikan je lah. Sebab nak mencelah aku takut. Sebab aku pun bukan bagus sangat.

Pada aku, untuk isu boikot boikot ni, mana yang kita mampu elak, kita elakkan lah. Jangan lah pandang serong dengan orang yang tak-berapa-nak-sangat boikot McD tu. Lepas tu kalau yang tak boikot tu tak payah lah nak pergi main mainkan dorang yang berusaha nak elakkan diri dari consume barang barang Israel tu. Sebenarnya aku baru makan McD dua hari lepas. Tapi tu lah, yang penting niat. Berbalik kepada niat walau apa pun.

Ah sedihnya aku. Aku pun hanya mampu berdoa je. Semoga semuanya cepat berakhir #PrayForGaza


Doakan esok aku boleh buat test Business Accounting tu.

18.11.12

Bila dah nak ke penghujung.

 

Bila dah nak ke penghujung semester, bila dah keluar notis untuk pergi collect exam slip, maka dengan itu, segala dateline untuk project akan datang bertimpa timpa.  Isnin ni, dah week 10. Berapa minggu je lagi nak final exam?

Tak lena nak tidur bila fikir pasal project project yang tertangguh. Cepat lah habis semester ni.

Dan semoga aku mampu terus bersabar dan tabah. hehs

14.11.12

Doa : Tahun Baru 1434H


 


 

 Selagi mampu lakukan penghijrahan untuk menjadi lebih baik, berusahalah.
Selamat Menyambut Awal Muharram-Maal Hijrah 1434H.

Doakan aku jadi lebih penyabar, kuat, dan tak meninggalkan yang wajib pun cukuplah.

3.11.12

Sejarah di UTP bukan sejarah SPM tahun 2012

Well Hi and salaam. Bangun pagi rasa mood nak menaip tu ada sikit. Sementara ada sikit baik lah aku teruskan menaip sebab aku memang tengah cuti midsem ni. HAHA. Macam biasa, midsem break UTP hanya empat hari bermula khamis termasuk sabtu ahad. From my logic, weh maknanya midsem break kita dua hari je weh sebab sabtu ahad memang cuti. hehs

Source ; tumblr
Tahu tak, midsem break ni aku tak balik Melaka. Tahu takkkkk? Haaaa, aku memang tak balik Melaka cuti kali ni which is memang sejarah betei buat aku. Hahaha. Muka aku ni lah yang tiap dua minggu mesti balik Melaka. Lagi teruk, masa foundation second semester, setiap minggu kot aku balik Melaka hari khamis sebab jumaat takde kelas dan selalu ponteng kelas gamelan. Kisah pulak aku fikir itu ini bila balik Melaka tetiap minggu.

Tapi sejak habis foundation, bila dah busy dengan assignment, quiz, test, event, fikir dua tiga kali gak bila nak lari balik Melaka. Lagi lagi semester ni. Sibuk yang amat dengan 18credit hours. Kelas setiap hari pukul 8 sampai petang. Sibuk dengan club. hihi, Aku telah menjadi seorang yang waras dengan tidak pulang ke rumah setiap minggu.

So, well betul lah tu kan entry ni tentang sejarah aku dekat UTP, dan takde sebut pun apa soalan ramalan SPM sejarah tahun 2012 ni. haha.

 
Haaa tengok lah ACADEMIC CALENDAR 2012 UTP ni. Bila tengok aku rasa, eeeeee, apesal sikit sangat cuti. Dah tu kenapa lah management tak merge kan cuti midsem/cuti sem yang dekat dekat dengan cuti awam kat Malaysia ni. Macam contoh, cuti raya haji dengan cuti midsem break kiteorang. Raya haji jatuh 26/10 iaitu hari Jumaat kalau aku tak silap kan. lepas tu Sabtu Ahad. Lepas tu ada kelas balik 3 hari, lepastu midsem break. Eeeee kesian tau orang yang duduk jauh nak balik apa semua. Duduk UTP lelama bukan ada apa pun.

Tapi tu lah. Sebagai student kita sendiri kena pandai rancang cuti kita. Kalau tak, memang tak buat apa lah terperap dalam kampus. Kalau tak balik cuti, pegi lah keluar dengan kawan ke, study ke, buat apa yang patut. Jangan asyik tidur je 24jam tak ingat dunia. Yang penting, mak sure lah parents korang tau apa korang buat kat sini. Tak baik weh tipu itu ini. Kalau benda buruk jadi, kita yang susah nanti.

Ok. Tu jadual semester ni. Dah separuh semester baru nak tempek kat sini. Hekhek. Sebenarnya baru je buat semalam jadual tu. Sebelum ni tulis atas kertas cincai je. zzzzz. Nampak tak aku buang masa masa cuti ni buat benda benda tu semua -.-'

Fuhh fuhh panjang pulak entry kali ni pasal Sejarah aku dekat UTP, bukan sejarah SPM tahun 2012. HAHAHA. Ok.

Nak sarapan dulu. Bai.

Source ; tumblr
Untuk adik adik yang nak SPM tahun 2012 ni, good luck. Jangan hadap internet lagi dek oii. Pegi lah buat latihan. Takut nanti masa keluar result SPM tahun 2013 korang menyesal tak sudah sebab asyik main twitter, facebook dengan blog je. Good luck !!

26.10.12

Vanila Coklat - Kenangan Hidupku (Geisha)

Jika ku hadir untuk disakiti
Biarlah ku pergi jauh dan sendiri
Tanpa ada kamu siapa pun di sini ku menangis

Kebodohanku telah anggap dirimu
Kan baik untukku butakan hatiku
Kau pergi begitu saja tak ku tahu, ku tlah layu

Mungkin karnaku terlalu mencintaimu
Ku terluka

Chorus

Ke mana ku berlari
Ke mana aku kan pergi
Ku cintai namun benci
Caramu mencintaiku

Kebodohanku telah anggap dirimu
Kan baik untukku butakan hatiku
Kau pergi begitu saja tak ku tahu, ku terluka

Ulang chorus

Biarlah ku simpan
Menjadi kenangan hidupku

Ulang chorus 2x

Ku cintai namun benci
Caramu mencintaiku

Tahu tak aku pergi buang tebiat tengok balik drama Vanila Coklat. Apesal tah. Padahal cuti kejap je pun. Cuti untuk AidilAdha. Bukan lama mana pun. Lagu ni sangat.... Tapi tu ah pasal. Aku boleh tergerak nak layan drama ni balik. Boleh lah feeling feeling sikit. Tengok pelakon hensem Aiman Hakim Ridza tu dengan Izara Aishah tu. haha. Indahnya ciptaan Allah. isk

Sebenarnya ada tiga test lagi weh. TIGA. Baru sudah dua je pun. Biasa lah, midsem break dah dekat.

Salam AidilAdha.

source: google
Daripada Aisyah r.a Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Qurban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan qurban. Sesungguhnya haiwan qurban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah qurban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima disisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) qurban itu." (Riwayat al-Tarmuzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

10.10.12

Perkongsian : Maut

Mati Accident Kematian Pergi
source: google image
“Allah humma haw win ‘alai na fii sakara til maut”
Ya Allah, permudahkanlah kami menghadapi sakaratul maut.

Sekadar peringatan bersama.

3.10.12

Be strong.

source; facebook
Di pertengahan minggu yang ketiga, aku dah mula rasa pressure untuk semester ni.
I just have to be strong and everything will be okay.

23.9.12

To pantai we go !!


Salam semua.

Lamanya rasa tak bebel kat sini. Macam biasa, alasan sibuk. hehs.

Hujung minggu ni kira genap seminggu dah ah kiteorang masuk semester baru. First year, second semester. Ok, rasa tua pulak dah. Dah alang alang baru je masuk sem baru, mesti lah semorang pun tak busy kan. Terus bebudak rumah aku buat trip mengejut nak pegi ke sana sini. haha. So, ada Zul, Syer, Dayah, dan bebudak rumah aku. weee wee ~~

Sebenarnya tak de lah mengejut sangat. Malam before hari nak gerak tu lagi dorang dah plan macam macam. Cuma aku sorang je yang tak tahu sebab malam tu kena migrain teruk. Habis dunia aku berputar. Lepas maghrib terus telan ubat dan pengsan tak hiraukan dunia. Dah tu ada sikit sikit homesick lagi. heh, mengadanya.

So, sem lepas dah pergi zoo taiping. Sem ni dorang nak jalan pegi pantai pulak. Ok. Kita pergi. Semua orang ada kecuali paaz. Trip yang dulu pun sama. Dia tak ada. Tapi kali ni rasa complete sikit sebab sorang je yang tak cukup. hihi. Dua kereta pun bergerak. Kereta aku tinggal duduk diam diam kat UTP sebab tuan dia penakut. iOkay. Pagi dorang siapkan sandwich, nugget, fries dan blablabla. haha semangat !!

Teluk Senangin we go !! Mula mula aku pun pelik mana la dorang bawak aku pegi ni. Tak pernah dengar pun pantai senangin tu. Dah ah ke dalam gila nak masuk pantai tu. Tapi pantai tu serius bersih dan cantik !! Orang pun takde lah ramai sangat macam kat Teluk Batik tu. Secara ringkasnya, Teluk Senangin tu macam terjaga lagi. Chalet pun ada banyak kat situ. Kiteorang sampai dalam pukul satu setengah, cari surau untuk Zohor dulu.


Lepas tu baru lah dorang tu terjun. Aku ? Haghommmm. Aku duk kat pondok jadi penunggu je pun okay lah eh. Kata tak sihat. Haha. Lagipun hari panas. Rasa angin pantai pun dah cukup best. Mandi mandi mandi, petang sikit dah siap gerak balik. Singgah pulak sate bota. Lapau bak hanggg. Mana lah kami bawak periuk nasi semua. Semua orang kebulur. haha

Gitu lah cerita hari Sabtu kami. Kekonon tak busy lagi sem ni. Ni permulaan sem. Memang ah cemni. Kita tunggu hujung sem nanti. Tak cukup tanah nak cari masa siapkan keje semua.


Basically, semua orang happy dan aku pun happy. haha

Menjemput semua pelajar UTP, dan bekas pelajar UTP untuk menghadiri event club kami :)

13.9.12

Pada masa ini...

Pada masa ini sedang sibuk dengan kehidupan yang nyata.
Pada masa ini sedang menghitung hari berakhirnya cuti semester.
Pada masa ini sedang sibuk menjadi bibik.
Pada masa ini sedang batuk, selsema, dan demam.

Pada masa ini dunia aku tengah huru hara. Semuanya serba tak kene.

31.8.12

Happy Independence Day Malaysia #Merdeka55







 

source : twitter & tumblr

25.8.12

Mungkin sebab makin dewasa.

Salam Syawal :)

*senyap lima minit*

Yes, aku tak tahu dah nak cerita apa. Kaku je jari ni rasa tau tak. Sedih.

Ok. Mulakan dengan cerita raya tahun 2012. Oh, raya tahun ni memang beza banyak. Lain sangat. Dah berapa tahun pagi raya dekat rumah sendiri, lepas salam salam baru gerak rumah nenek/rumah atok, tapi tahun ni bermalam dekat rumah atok, Muar. Lepas je orang takbir dekat rumah, terus abah suruh siap nak balik kampung Muar. Dua malam pulak tu tidur. phewww memang hectic gila tahu tak sebab atok ni kira anak yang paling tua dalam adik beradik dia. So, raya pertama, memang atok atok sedara lain punya family serbu rumah atok aku ni. isk

Menu biasa orang Muar family atok saya ni, ketupat, ayam masak lemak cili padi, sambal udang, rendang daging, lemang, dan normal normal yang lain tu lah. Every year akan ada special dish untuk dihidangkan pada tetamu. Tahun lepas ada laksa Johor, tahun ni ada mee rebus and masak lemak tempoyak ikan patin. Haha, macam menyimpang jauh daripada menu raya. Tu yang best bila mak uteh and family balik kampung. hihiks

Yang lain nya raya tahun ni, tu lah. Bermalam dekat Muar. Yang lain semuaaaaa sama. Disebabkan sibuk nak gila dekat kampung, mana lah sempat ada seisi nak gambar gambar bagai. Memang tak ada. Sampai raya keempat pun aku tak ada gambar raya pun. hehs. Semangat nak raya kurang tahun ni -.-'

Lepas tu, raya aku ni semuaaaaa sama macam raya raya tahun lepas. Memang tak ada beza. Whatever it is, aku still nak coretkan kat sini jugak,

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR DAN BATIN
Ampun dan maaf dipinta dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.
Maafkan diri Fadhilah Mn ni kalau ada terasa hati atau tersinggung dengan penulisan di blog ini  :)

Tahu tak ini wish kat atas ni memang aku copy sebijik daripada entri ni Happy Eid Ul Fitr. zzzzz. Nampak beno pemalas. Tak ada gambar raya. Sekian.

Tu lah, aku rasa aku tak semangat nak raya sebab dah makin dewasa. Ecehhh dewasa tauuu. haha. Dah tu tambah lagi dengan final exam naik cuti raya ni. Lagi macam serabut sikit. Padahal aku langsung tak ingat pasal final exam masa raya ni. isk. Apa nak jadi ni.


Apa apa pun, wish me luck okay. Tahun pertama, semester pertama, memang lah nak score habis. Tak mau jadi macam masa foundation dulu. Sebab pointer semester satu lah, cgpa macam apa. Memang pointer semester dua dengan tiga dah tak mampu cover dah. Sedih !!

Dah tu, aku haruslah study smart. zzzz, Doakan aku supaya rajin. k bai.

26.7.12

Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2012

Untuk rujukan aku je sebenarnya. Senang sikit nak refer nanti. K, baru ada masa nak update blog ni. Dah alang alang tu tempekkan sekali dua entri.




Melaka sebab aku selalu balik Melaka. Perak sebab aku duduk dekat Perak. KL sebab sesuka hati aku memang nak letak KL. kbai

Kalau nak tengok yang lain, boleh refer dekat link ni lah ye.

Ok. Selamat berpuasa dan berbuka korang !

Bulan Ramadhan.

Ini kali kedua Ramadhan bukan dekat rumah. sigh

Ini tahun ketiga Ramadhan tanpa nenek. tears

 
Tak tahu apesal, tahun aku rasa macam tough sangat hidup aku. hehs, Semua benda pun rasa tak cukup masa. Rasa huru hara. Serabut habis. Tinggalkan cerita serabut, nanti makin bertambah serabut.

Oh ye, rasa macam tak terlambat lagi nak ucap SELAMAT BERPUASA dekat semua yang bergelar umat Islam kan. Baru 6 hari kita berpuasa. hihi, So,

SELAMAT BERPUASA :)

Jangan lupa bangun sahur, jangan lupa niat berpuasa.

11.7.12

Macam biasa lah.

Setiap semester pun sama je macam ni. Sampai lah nanti aku grad kot. hehs. Sibuk memanjang. Nak buat cemana. Sebenarnya tu alasan je. KOT


Lagi lagi bila dah tiba tengah tengah semester ni. lahaiii. Lagi banyak lah assignment, quiz, test yang nak datang bertimpa timpa. Nak harapkan cuti mid sem, lagi lah lahaiii, EMPAT hari je ke doe ? pffttttt. Sebab tu lah aku rasa lagi bagus aku guna cuti empat ketol tu betul betul daripada aku duk menghadap dunia internet ni.

Bila dah terlalu banyak medium yang aku ada; twitter, tumblr, blog, tumpuan terhadap blog ni semakin berkurangan. Mungkin dah terlampau banyak masa aku hadap twitter sampai beku otak nak curahkan apa yang patut dekat blog ni. Well, maybe I should change my style of writing.

Banyak sebenarnya yang nak aku bahasakan dalam blog ni. Tapi banyak faktor yang buat aku fikir dua tiga kali and at the end, aku cakap pada diri aku, tak payah lah. Banyak hati nak kena jaga. Aku bukan hidup dalam gua sorang sorang. Aku hidup dengan makhluk makhluk yang punya hati dan perasaan. See, aku dah mula melalut.

Setiap hari kot aku scroll blog ni cuba cari ayat pertama yang boleh aku taip. Tapi tak mampu. Losernya aku. hehs. Kenapa aku rasa ayat ayat aku macam dah menyimpang ? Ouh, mungkin dah hampir pukul 2 pagi dan otak aku pun mula mengecil. hehs

Esok kelas pukul 10 pagi kot. Baiklah aku tidur. Lain hari mungkin boleh click button 'New Post' lagi.

29.6.12

Selamat Pengantin Baru kak @irinenadia

 

Selamat Pengantin Baru buat kak Irine dan pasangan.
Semoga kekal sampai ke syurga :)

Dengar kata majlis nikah malam ni lepas maghrib. Harap semuanya berjalan dengan lancar. Rasa ralat kot tak dapat pergi majlis tu esok sebab UTP tengah sibuk dengan test, quiz dan assignment sebab minggu depan hari khamis dah mula cuti mid semester. lahaaiii. Dah tu kebetulan pulak family memang takde kat Melaka hujung minggu ni sebab pergi bercuti. double lahaiiii. Kalau tak serius memang nak pergi. Berapa tahun kenal, tapi tak pernah jumpa. Kalau tak, boleh jumpa dibahh, kak mira, kak hanny nadia, yang penting kak irine.

Takde rezeki nak jumpa. Simpan je lah kad jemputan kak Irine tu sebagai kenangan. isk.

-dua test minggu depan, mid sem break, and wohooooo.

14.6.12

Apabila bekerja berkumpulan.

Assalamualaikum.

Rasa macam lama gila dah tak menaip panjang. Bukan sengaja tapi memang busy. Kalau ada masa pun, rasa macam lagi best layan movie atau drama Korea. Lahaiii, mana pergi minat nak menaip dulu. Entah lah. Mungkin sebab terlalu penat sampai tak mampu nak generate perkataan untuk blog ni.

Alhamdulillah, Foundation year sudah complete. hoyeahhhhh,

 

Setahun duduk universiti, dah merasa macam macam. Tapi ada macam macam lagi yang belum dirasa sebenarnya. Mungkin dalam tempoh tiga tahun setengah yang akan datang. Siapa tau :)

Sebenarnya nak kongsi pasal bekerja berkumpulan ni. Aku rasa macam semua orang mesti pernah kena bekerja dalam group. Plaing koman pun secara berdua. Kalau tak pernah, weh kau duduk dalam hutan ke apa? isk

Yes, bekerja secara berkumpulan ni lah yang membuatkan kita lebih mengenali seseorang. Sebab masa kerja dalam group ni lah, lagi lagi bila nak dekat dengan dateline, haaa keluar lah perangai memasing. Ada yang stress kejadah, ada yang baru nak cari info, ada yang baru nak tengok soalan pon ada okay !

Aku dah merasa kerja dengan macam macam jenis orang. Setahun dekat uni, aku dah try kerja dengan lain lain orang. Yang mana aku selesa, mungkin ada lah dua tiga kali satu group dengan mereka. Yang mana emm emm, sekali tu je lah aku kerja sama. Kalau boleh tak mau lah lagi ye. Kesian dekat diri aku.

Bila kena kerja group ni, masing masing kenalah bertolak ansur. Jangan memasing nak ikut kepala memasing je. Fikir dua tiga kali apa yang orang lain cakapkan. Tak semestinya apa idea kita tu betul dan hebat. Kan lagi mudah kalau kita gabung idea, atau fikir sesama untuk selesaikan masalah instead of duduk sorang diri pergi nak selesaikan problem tu sensorang. kesian

Bila kena kerja dalam group, atau secara berdua, aku selalunya ;
  • selesaikan part aku.
  • agak agak tak boleh blah dengan ahli group, aku buat bodoh. pastu aku maki hamun sensorang. kesian.
  • mana yang aku mampu nak tolong tu, aku tolong lah.
  • bagi idea boleh lah, tapi kalau sampai nak kene siapkan, sorry. tu part kau.
  • lagi suka duduk sesama dengan ahli kumpulan bila nak selesaikan kerja tu.
  • kalau agak agak ada rasa salah faham tu, cecepat betulkan apa yang dah salah faham tu.
  • kalau sampai kena stay up, aku akan stay up untuk selesaikan kerja.
  • selalunya aku akan tanyalah partner atau ahli group cemana dengan keje dorang.
Paling yang aku tak boleh blah setakat ni, kalau semua benda yang dia buat je betul atau bagus. Orang lain punya tak bagus. Jangan lah macam tu. Aku pernah, part aku memang semua dah selesai. Bila hand in dekat orang yang buat finishing, habis semua dia tukar. Last last SALAH !! Memang bengang lah kan. Tapi nak buat macam mana. Benda dah jadi.


Kalau korang dapat tau ada ahli korang yang perangai macam tu, jangan lah bagi dia buat finishing eh. Bagi je kat orang lain. Aku boleh jamin yang dia akan tukar ikut kepala dia jugak. Lahaiiii

Pada aku, untuk pastikan kerja partner/group ni nak berjaya, kita semua kena ;
  • sepakat dan bersatu hati.
  • bertolak ansur.
  • bagi kerjasama bila di ajak berbincang.
  • bertanggungjawab/amanah.
  • kurangkan ego/jangan keras kepala sangat.
  • tak payah lah asyik nak moody/emoshit je.
  • bersungguh sungguh.
Alah, sebenarnya banyak je lagi. Tapi aku mampu fikir tu je buat masa sekarang. Kita kene ingat yang kita akan bekerja dengan macam macam orang. So, kita tak boleh lah nak ikut perasaan sendiri sangat sebab nanti orang pun meluat nak bekerja dengan kita.

Jangan lah asyik bekerja dengan orang yang sama je. Cuba kerja dengan banyak banyak orang. Yang paling penting, tak payah lah nak pilih orang sangat untuk jadi ahli group kau. Mentang mentang lah dia tu selalu lecturer puji, exam/quiz markah semua tinggi, kau kemain nak satu group dengan dia. Dah tu orang yang biasa biasa ni je sape je yang nak satu group dengan dorang. hehs

Apa yang penting ? KERJASAMA !!

9.6.12

#MakeWeekend at #UTP




Makeweekends are intensive programmes designed to help people make “first steps” in building cool projects, social enterprises, and new lines of business by bringing together people from design, business, and programming backgrounds. Over the weekend, interdisciplinary teams including students and professionals work together on concepts and hash your ideas out into working prototypes.

The programme is the idea environment for people to take the crucial first steps in building their enterprise by starting with quickly building a product (or service) and planning it its future growth in an action-oriented atmosphere.

There will be three awards that will be given out

1. State innovation award (winning group gets a trip to KL for the Anugerah C1PTA and stands a chance to be recognized by the prime minister)
2. Best prototype award
3. People's choice award

For all three awards, winners will receive certificates of achievement and plaques, and all participants will receive certificates of participation. They will also have the chance to network with industry professionals and gain valuable experience and insight.

The details of the event is as follows:

Date: 22,23 & 24th June 2012 (Friday, Saturday & Sunday)
Time : 8 am - 6pm
Venue: Seminar Room 4,5 & 6, Undercroft, Universiti Teknologi Petronas



6.6.12

Wordless Wednesday (27) Bertukarrrrr

 

Change your thoughts and you'll change your world.

24.5.12

Tak sedar sebenarnya.

Dah nak dekat sebulan rupanya :O
Eh belum sebulan lagi, tapi kalau esok memang sebulan lah kan. kan.
Macam sibuk sangat. pfffftt

Haa, sibuk dengan cuti semester, sibuk dengan semester baru. Tak sibuk mana pun sebenarnya.
Dah 3 hari semester baru mula, rasa macam tengah bercuti lagi -.- 
Banyak sangat waktu free. Tunggu result sem lepas keluar, baru fikir apa nak kena buat.


Yang sebenarnya, dah kering idea. Terlampau banyak nak cerita, sampai tak tercerita. Bai.

17.4.12

Minggu Minggu terakhir.

Assalamualaikum.

Pheww, penatnya bukan main lagi minggu minggu akhir semester ni. Less than three weeks dah nak final exam. Penat dia jangan cakap. Test, presentation lagi. Dua minggu terakhir sebelum mula study week ni kan, semua lecturer pun berposak nak buat test. Test dua pulak. Masa tengah tengah semester, sibuk dengan test 1.

Bayangkan je lah hari ni, dua test untuk dua subject, straight tanpa break selama 4 jam. Nasib baik waras lagi ni haaa. Kenapa siapkan test yang pertama laju laju lepas tu pergi pulak test room dekat blok lain untuk test lain pulak.


Seminggu ni memang setiap malam pun kene tidur lewat untuk cuba revise balik notes sebab waktu siang dah sibuk main macam tak ingat dunia -.-'  Lepas tu kena bangun pagi pulak untuk pergi kelas esoknya. Alahaii. Nak buat cemana kaaan.


Hujung minggu ni test coQ pulak. Minggu depan test untuk subjek lain, dengan lab test lagi. Lepas tu study week. Omo Omo. Lepas tu exam week. OHMAII, Lepas tu dah habis foundation. yayyyyyyyy. Eh, InsyaAllah lah kalau tak de kene repeat apa apa paper. Minta dijauhkan Ya Allah.


InsyaAllah lepas habis foundation, sambung degree pulak. Ahaaa, yang ni yang ni. Aku rasa macam nak keluar je UTP. Jauh ah Perak dengan Melaka. K, alasan nak tukar U sebab jarak Perak dengan Melaka tu memang tak masuk akal, tapi nak buat cemana. Tapi, abah dengan mama memang tak la kan nak bagi keluar UTP. Isk, kalau macam tu aku kena lah habiskan semuanya dekat UTP. Tak pe lah. Tiga tahun setengah tu mesti akan rasa cepat je kalau aku study betul betul.

Adik aku, hehs, UTP ni sebelah mata pun dia tak mau pandang. Dapat tawaran scholarship Petronas untuk Petroleum Engineering dekat luar negara dia tak layan, dapat tawaran scholarship Mara untuk pergi Jepun course engineering pun dia tak layan. Apa yang dia nak pun aku tak faham. Tapi tak pe lah, dia yang nak belajar, so pandai lah dia buat pilihan -.-'

Btw, minggu depan minggu educamp UTP kan? Good luck korang yang dah dapat tawaran tu. Selamat datang ke Universiti Teknologi Petronas, Perak. ecewahhhh, hihi :B

ni orang Kedah yang tulis ni. hihi

//Panas yang amat hari ni. Cuaca dah tak menentu.
#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License