korang kene kentut berdarah ke ? | Blog BudakFadhilah

16.12.10

korang kene kentut berdarah ke ?

erk, bertemu lagi kita dalam Blog BudakFadhilah edisi kentut ! miahahahhahahaha,

happy fart by _alia

info ni dah lama terperap jadi draft sebenarnya, tak sempat sempat lagi nak post. sekarang baru ada kesempatan. lepas tu, serius terlupa letak link dari mana info ni di ambil. saya just nak share je. untuk pengetahuan sebagai manusia. kan kita yang keluarkan kentut ni. HEHE

Berikut adalah info mengenai proses kejadian KENTUT dan analisis kimia tentang kentut,

1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang masuk ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Pelbagai. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara
diserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Kadar gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara disedut, jenis bakteria dalam usus, dan berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar kadar nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makan tergesa-gesa, kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

bibendum fart by JC / João Cruz

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Kerana kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan. Kedua ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida dan merkaptan dihasilkan oleh bakteria dalam perut, dan makin busuklah kentut anda. Telur dan daging berperanan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperanan dalam menghasilkan volume kentut, bukan baunya.

4. Kenapa kentut menghasilkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang anus apabila kentut dihasilkan. Kekuatan bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yang busuk dan hangat dan tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria dan proses pencernaan penghasilan panas, hasil sampingnya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat dan jenuh dengan produk metabolisme bakteria yang berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walaupun volumenya kecil, tapi SBD (Silent But Deadly). HAHAHA

6. Berapa banyak kentut dihasilkan sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak. Gerak peristaltik usus membawanya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit dan berbelit-belit.

Do not fart in Wheelchairs by raumoberbayern

8. Berapa lama bau kentut sampai ke hidung orang lain?
Bergantung pada keadaan udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan dan arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Apabila meninggalkan sumbernya, gas kentut tersebar dan konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dibau dalam beberapa waktu, maknanya kentut tu mengalami pengolahan di udara dan hilang dari udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, mobil, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tteringgal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Adakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Apabila setelah meninggal pun orang masih boleh kentut. bhahahhahaha.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitan dengan jantina. Kalau betul, bermaksud perempuan menahan kentutnya, dan  kentut dengan jumlah yang banyak.

11. Waktu apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di tanas. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh kedengaran di seluruh
penjuru rumah.

12. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh badan. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika samapi usus, bakteria di usus terus membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang disedut, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi dan muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa?
Tidak. sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diserap darah, bukan hilang kerana bocor. Tapi berpindah ke bahagian atas menuju usus dan apabila tiba masanya, akan keluar juga. Jadi bukan hilang, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, akan bernyala warna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengarut. konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing dan kucing lebih busuk?
Kerana anjing dan kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memnghasilkankentut lebih banyak, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah boleh pening kepala kalau terbau kentut 2/3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

FART BAG by Linzinator!
HAHA

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya orange seperti gas nitrogen oksida, akan tahulah siapa yang kentut. HAHA

21. Apakah kentut itu asid, base atau neutral?
Asid, karena mengandung karbondioksisa (CO2) dan hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur(belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana pun tidak ada pengaruhnya.


heh, banyak betul info yang saya dapat. HAHA, ada siapa siapa yang nak share info lagi ? boleh je drop dekat komen ok. peace, :)

p/s: nak ambil lesen kereta ah,

18 comments:

Ciki said... Reply to this comment

mmm.. byk gile fkta ni.. x lrt nk bce smpai abes

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

HAHAHAHHAHA,
bacalah walau sedikit pun, :P

Rara Nasiha said... Reply to this comment

wahh, rajin betul buat research pasal kentut ni kan. :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

miahahahha, tak memasal buat research pasal kentut. masa blogwalking terjumpa info ni. :P

Rara Farah said... Reply to this comment

thu kentut je...tp bile tnye kentut tu ape..tatau cekguuuuuuuu..hehe

Amirah Zin said... Reply to this comment

terkentut baca entry ni =.='

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

Rara Farah//
sekarang kasi tahu. HAHAHA


Amirah Zin//
ya ampunnnnn, HAHAHAHAHA :P

ChuyRy™ said... Reply to this comment

hahaha..ini BIOLOGY ni..kah3..tq for the info..

aku pon tgh ambik lesen kete..hu3

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

miahahahhahhaa, biology dan kimia lah. oh, u're welcome. :)

eh, good luck :D

rafiqa said... Reply to this comment

haha, syioklah kentut :D

YOUsoF said... Reply to this comment

Hahaha Info yang jarang dijumpai ni.. Mekaseh²..

*Cepat² dapat lesen kereta pastu leh kentut ketika drive. ;DD

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

rafiqa//
HAHA. syiok ?
mmg kepala pun terasa ringan. HAHAHAHHAHAHAHA



YOUsof//
oh, sama sama. :P

*nak cepat lah ni, ewwww, tak mo lah kentut masa drive. HAHAHA :D

maverick said... Reply to this comment

belajar pasal kentut pulak ari ni...

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

HAHA, bagus, bagus. :P

Miecyber said... Reply to this comment

Wow..dasyatnyer kentut...


Israel gunakan burung hering sebagai pengintip

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

miahahahahahahha, memang dasyatt. :P

pajong pemalas!!! said... Reply to this comment

wei2 klo ko nk kntut time bkk blog meh singgah blog ak kentut berdarah...hahah
lawak dan brfakta ko pnye entry...
gelak sampai terkentut!!!!!!!!!!!

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

haha, terkentot keee ?
btw, thanks singgah my blog.

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License