Ada apa dengan Melaka ? | Blog BudakFadhilah

24.12.10

Ada apa dengan Melaka ?

nota; entry ni serius panjang. tapi, ada info. HEHE, selamat mengecilkan mata !
Melaka World Heritage City

hoyeaahhh, kali ini bertemu pula kita dalam edisi jelajah Melaka. miahahahahhahahaha,

seperti yang korang tahu, saya orang Melaka. blergh, berapa kali kau nak kene bagi tahu ni ? ! erk, mari teruskan. sebelum ni saya ada buat  entry tentang luahan sebagai orang melaka. muahahahahah, boleh je usha entry tu. click je sini ; aku orang melaka !

dah tengok dah ? kalau dah, bagusssssss. eh, tapi itu bukan motif sebenar saya taip entry ni. yang sebenarnya saya nak cakap tentang apa yang ada dekat MELAKA ?

macam pelik kenapa tiba tiba melaka jadi sesak bagai. semua shopping mall sesak macam sardin. hotel semua penuh. panas doeee, tak rasa air-cond dah bila shopping dalam mall tue. kui kui kui,

well, melaka ni tempat bersejarah. melawat melaka bererti melawat malaysia. HEHE, ye ke ? entah le. tak tahu nak cakap macam mana sebab tak rasa diri neh pelancong bila ada dekat melaka. muahahahahhhaha,

so, apa yang ada dekat melaka ?

orang perempuan macam saya akan terjah tempat shopping dulu. hoyeahhh,

DATARAN PAHLAWAN
Dataran Pahlawan. budak budak selalu lepak sini.

MAHKOTA PARADE
Mahkota Parade, macam heaven siottt,

Aeon Jusco Melaka
Jusco AEON, antara mall terbesar di melaka.

nama pun mall kan, siap lah ada tempat karok, cinema. semuanya ada. tapi ada je shopping mall yang tak ada cinema. macam Jusco AEON tu. tu tempat shopping je lah. boleh patah kaki kalau berjalan tanpa henti tawaf dekat mall tu. HAHA

seterusnya, tempat tempat yang sesuai untuk family. miahahahahahhaha, dah sengal tak tahu nak panggil tempat apa. taram je lah.
 
MIBC, Melaka International Bowling Centre. adik adik selalu lah lepak sini.

Zoo Melaka
Zoo Melaka, ada zoo malam juga. pergi zoo ni tak bosan.
daripada kecik, sampai besar, memang excited arh kalau pergi zoo. HAHA

Menara Taming Sari, Malacca
Menara Taming Sari.

sebenarnya saya tak faham penubuhan menara ni. HAHA, tapi view melaka dari atas memang lawa lah. for me, naik sekali menara ni dah cukup, tak payah nak naik berkali kali. kecualilah kalau korang tu kayaaa sangat. kui kui kui,
sekarang kita beralih pada makanan. muahahahahah, ni part yang paling saya suka !

Melaka
Ikan Bakar.

sepengetahuan saya, tempat ikan bakar ni ada banyak dekat melaka. ada dekat Duyong, Umbai, Serkam dan entah mana mana lagi. siapa yang datang Melaka, wajib lah singgah makan ikan bakau. HEHE

Asam Pedas
Asam Pedas, lagi satu makanan yang wajib dimakan
semasa bercuti dekat Melaka. sluurrrppp,

cencalok
Cencalok. makan dengan nasi panas, ada cili padi sikit, meleleh air hidung.
HAHA

Mari kita beralih ke segmen pantai. wehuuuuu, saya tahu ramai yang suka main main air ni. macam LISA, dia pun kata dia suka main air. HAHA,

Pantai Puteri, Tanjung Kling
Pantai Puteri.
 
Pantai Pengkalan Balak
Pantai Pengkalan Balak, waktu senja, view memang mantopp.

River Cruise @ Sungai Melaka
Sungai Melaka

A'Famosa Resort
Water World, A Famosa Resort.

Melaka Wonderland Theme Park
Melaka Wonderland.

dulu time saya kecik kecik, abah selalu bawa kite orang adik beradik pergi pantai. tapi sekarang dah besar, jarang gila lepak pantai. pantai sekarang dengan dulu dah lain. sekarang ni kene pandai cari port sebab banyak area dah kotor.

Sungai Melaka dulu sumpah kotor. HAHA, bau dia, bluekssss, tapi sekarang dah lawa kott. kalau malam malam lepak sana pun ok jugak. tempat yang selalu family saya pergi bermandi manda ialah dekat Water World A Famosa. relevan lagi lah tempat tu. HAHA, yang terbaru sekali, Melaka Wonderland. sampai sekarang tak pernah masuk lagi. busy lah dengan SPM. lepas ni boleh pergi terjah.

lagi tempat yang menarik dekat Melaka ni mestilah tempat bersejarah. Melaka ni penuh dengan sejarah. Muzium je dah ada berpuluh. daripada yang free sampai yang kene bayar kalau nak masuk. tak sempat kalau nak lawat dalam masa satu hari je. HAHA, nak tau lagi detail tentang muzium, rujuk sini je. tapi tu pun tak complete. kalau nak yang latest, google je lah yer.
  
Proclamation of Independence Memorial
Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan.

Istana Kesultanan Melaka
Istana Kesultanan Melayu Melaka.

Malacca A'Famosa
Kota A Famosa. ni tempat wajib le.

Hang Tuah Well
Perigi Hang Tuah, perigi ni ada cerita 

banyak gila lagi sebenarnya tempat tempat yang wajib pergi bila datang Melaka ni. pheewww, penat nye. about perigi hang tuah, apa yang saya dengar, air perigi tu mujarab dan tak pernah kering. sesiapa yang ada penyakit kulit ke, kudis ke, hehe, boleh lah cuba siramkan dengan air perigi tu. insyaAllah boleh sembuh. tak tau lah betul atau tak. HEHE

sebelum tu, kalau dah banyak sangat tempat yang korang kene pergi, wajiblah kene ada tempat menginap jugak. kalau tak korang nak tidur mana kan. lainlah korang ada kawan atau sedara mara dekat melaka ni. HEHE, ni antara hotel yang best dekat Melaka.

Kings Hotel Melaka
Kings Hotel, Melaka. dekat je dengan sekolah saya. HEHE

Hotel Equatorial, Melaka.

Holiday Inn, Melaka. baru lagi hotel. jamuan pengawas dulu
 buat dekat sini. best gila jamuan tu. heeeeeee,

best tak melaka ? best tak ? err,
 
habis sudah episod menjelajah MELAKA. miahahahahhahaha, baru perasan apa pasal ramai orang dekat melaka bila tiba musim cuti sekolah. heeeeee, ni baru sikit tempat yang saya sebut. ada baaanyaakkk lagi tau tak. sila google. HEHE

siapa siapa nak share pengalaman dekat Melaka, dipersilakan ok. mana tau nanti saya buat entry tentang komplen korang atau pujian korang tu. HEHE

ok bye.

pictures sources; google, flickr.

22 comments:

Yeyen said... Reply to this comment

2 tahun lebih belajar dekat melaka. best la jugak. naik bas awam dia yang klasik habis. haha.

kenapa mydin besar xde, tempat fevret tu. kehkeh.

Lisa said... Reply to this comment

melaka best2! suka g melaka wonderland!

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

Yeyen//
HAHA, bas awam klasik ? tak pernah naik bas awam. T____________T

mydin besar ? ahahahahahah, tu memang tempat fevret ramai orang. masa buat entry ni tak teringat kat mydin. :P


Lisa//
heeeeee, best kan ? nanti nak g arh melaka wonderland tu. :D

IntanBerlian said... Reply to this comment

huhu saya pon orang melaka!~ yosh bangga menjadi anak melaka.. skrg melaka lebih dikenali sebagai negeri warisan dunia..

.izzati liyana. said... Reply to this comment

hey.thanks blogwalking my blog. nk taw x. actually tomorrow im gonna move to malacca & im from jb.tersangatlah sedih kan pk ape nk buat kat melaka tu nnti. kbetulan bace entry ni pulak.mm, gonna go to all of the places.tunggu entry saya pulak bila da pindah nanti :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

IntanBerlian//
yeah, Melaka sebenarnya tak lah bosan. HEHE,

Negeri Warisan Dunia. HEHE



.izzati liyana.//
graet !
pindah dekat area mana ?
ok, nanti mau usha blog. :)

.izzati liyana. said... Reply to this comment

ayer keroh. bukit beruang ke ape tah name die.haha.

coretan. said... Reply to this comment

bhahaha melaka mmg best
teringat hang tuah seyhhhh

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

.izzati liyana.//
ehhhh, tu dak dekat betul dengan area rumah saya. wehuuuuuu, btw, selamat datang ke negeri melaka. HEHE :P



coretan.//
HAHA, hang tuah ! :D

.izzati liyana. said... Reply to this comment

eh? hehe. tq2. :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

u're welcome.
nanti buat entry pasal melaka cepat cepat taw.
nak terjah. eheheheheheh, :D

.izzati liyana. said... Reply to this comment

haha.okay, kalau sempat la.sangat bz mengemas. lagipon nak naik kolej suda :) xsempat nak jalan-jalan lagi kat melaka ni.

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

oke.
nanti sudah free g la jln jln melaka. wuhuuuu,
btw, nice to know u. :)

.izzati liyana. said... Reply to this comment

haha.nice to know u too ;)

I.Hazwani said... Reply to this comment

Yeay Jumaat ni nak balik Banda Hilir!

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

wehuuuu, selamat kembali ke MELAKA. hehe :P

costa allegra said... Reply to this comment

aritu bru jenjalan pusing satu mlka.
mmg bes a.
mcm2 ad.
yg penting duet mst ad, haha;p

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

ahahaha, betul betul. yang penting duet mesti ada. baru lah best jalan jalan. :P

۞мŘ╬äҖŽĽäŊ۞ said... Reply to this comment

nice info. perhaps leh include air panas gadik.hihi

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

thanks. aaa, mungkin entri yang lain. hihi :)

Anonymous said... Reply to this comment

nak tanya boleh>

dari melaka central..
ade tak bas ke pengkalan balak?

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

hmmm tak sure. sebab jarang guna pengangkutan awam dekat Melaka.

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License