Minta tolong pun ada tips. lol | Blog BudakFadhilah

20.2.10

Minta tolong pun ada tips. lol

start//11:38pm

salam semua.

tak nak mulakan entry dengan perkataan baiklah. HEHE, jadi biar saya mulakan dengan ok lah. :P

ok. ok. entry macam merepek dan annoying. saya buat entry ni pun bersebab juga. sebab dia tak de lah besar sangat bagi kamu semua. tapi mungkin penting bagi saya yang nak sampaikan mesej ni. meh, saya nak bagi tips lagi.

heh, tak sampai dua tahun kau blogging, nak bagi tips bagai semua pulak. erk, saya rasa nak bagi jugak. nak ambil tahu, dipersilakan. kalau tak nak. boleh abaikan je. tak pun pergilah mana mana blog yang awak semua suka. heeeeee,


ni ialah tips untuk MINTA TOLONG. saya ulang. MINTA TOLONG.

entry ni juga dibuat secara spontan selepas saya mengalami beberapa insiden yang kurang mengenakkan hati, limpa, usus saya. HAHA

jadi, mungkin tips ni hanya satu, dua atau tiga, atau mungkin empat, atau berjela je la panjang gila punya tips. HAHA


  • sila minta tolong dengan bersopan
erk, boleh tak kalau nak minta tolong jangan main terjah je ? bukan lah nak suruh berpatik tuanku segala, tapi kan lebih enak kalau cakap elok elok nak tanya apa apa. mana lagi best ?

'apa code salji ni ? !'
dengan
'boleh tak share code salji yang ada dekat blog ni ?'

baca dengan intonasi berbeza. HAHA. betul tak ? betul tak ? kan sedap kalau cakap baik baik. tengok, siap ada tanda seru semua. HAHA
  • perkenalkan diri
sepatutnya ni macam perkara basic. awak tak pelik ke tiba tiba orang tak ada nama minta tolong dengan awak ? heh, pehal guna awak awak ni. hish, meh saya bagi contoh.

people(tak ada link) : cmana ek nak buat header camtu ?
people(ada link) : cmana ek nak buat header camtu ?

agak agak korang, people mana satu yang korang layan dulu ? mesti lah yang ada link. kan senang nak berinteraksi semua. ni tidak, dah lah tak kenal, tak tahu link semua, tiba tiba tanya itu ini. cmana nak terangkan apa yang patut ? so, letak lah link. perkenalkan diri.
  • jangan demand lebih lebih
"Ahhhhhhhhhhhhhhhhh, booohooooo" by Wam Mosely

erk, ini mungkin jarang berlaku. tapi pernah berlaku pada saya. maaf lah kalau ada yang terasa. mungkin ini sebab saya tak layan awak. :P

apa maksud saya ni ? maksud saya, jangan terlalu mendesak untuk minta pertolongan yang bukan bukan. mungkin orang yang anda tanya tu tengah sibuk ata ada masalah. so, boleh sabar tak ? kalau tak boleh sabar, pergi tanya orang lain.

meh saya bagi contoh lagi.

penanya : hye.
saya : hye.
penanya : ajar saya buat blog macam awak !
saya : hah ? ajar apa ?
penanya : buat blog macam ni lah !
saya : macam mana ? nak ajar apa ?
penanya : macam blog ni lah !!

pergh, mesti menyirap. lepas tu terus tak layan. jangan marah lah ye kalau orang yang awak tanya tu tak layan. sebab ini mcam satu desakan yang tak munasabah. HAHA
  • jangan jadi orang yang makan tuan
huh, saya rasa macam kelompok ni sepatutnya tak wujud sama sekali. dah lah minta tolong dengan orang lain, lepas tu bagi tahu dekat orang lain, semuanya buat sendiri. apa ? !!! mesti tuk guru tu kecewa. HAHA. tapi lantak lah kan. kalau saya macam tak kisah sangat. 'pegi le mampus'. HAHA

lebih baik kalau bagitahu sapa yang ajar, then kongsi dan share apa yang korang belajar tu(heh, kongsi dan share samalah !). biasa nya, orang yang tak ada perasaan je tak rasa bersalah dengan apa yang dia orang buat.


ok lah. macam dah cukup je point saya. kalau ada, nanti saya tambah. buat entry ni. penat ! :P

dah larut malam. eh, bukan ! dah pagi dah pun. HAHA. oleh itu,

bye.

p/s:kalau orang minta tolong, kene ajar juga walaupun susah.

7 comments:

Cik Pieka said... Reply to this comment

ey i skong gan kate4 u. org skg tarety na tny elok2 an. but stakat ni. sume tny dgn sopan lagy santun gan i. hehe.

PrincessKawaii said... Reply to this comment

agree with ur post..
kalo nak mtk tolong kena la perkenalkan diri dulu.. and yg plg penting sertakan la link skali..
sng la nak terjah blk..

and kalo nak mtk tolong dr org tu, guna la bhs yang agak sopan and jgn la terlalu mendesak kan..
buat org mls nak layan je bg spe yang suka mendesak tu..

N. Fadhilah said... Reply to this comment

cik pieka//
geheeee, bagus. bagus. :)


PrincessKawaii//
tau tak pe. macam annoying je nak desak desak orang. HAHA

dee sygg said... Reply to this comment

agreeedddddd ! HAHA !
cube la jadi manusie yg sopan santun if na mintak tolong tuh , neh ayat cm na mintak penyepak jep , haihhh . heh heh :D dan jgn tny knpe if ta dilayan nanti , heh . HOHO :DD

N. Fadhilah said... Reply to this comment

dee sygg//
betul tu betul. HEHE :)

amalina sahaja said... Reply to this comment

betul! sy sokong.
budi bahasa budaya kita kan
hee :D

N. Fadhilah said... Reply to this comment

amalina sahaja//
HAHA, tau tak pe. :D

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License