5 tips untuk ber-blog | Blog BudakFadhilah

16.2.10

5 tips untuk ber-blog

baiklah. baiklah. saya bukan nya pro sangat nak cakap cakap pasal ni semua. tapi saya terasa macam nak kongsi juga dengan awak awak semua. HEHE

since ramailah jugak yang tanya saya macam mana nak buat blog macam saya, *erk, tak maksud apa apa ok. biar saya kongsi je dekat sini. geheeeeeeee.

  • Originality
ini sangat penting ok. tak salah untuk jadikan blog seseorang tu macam 'idola' kita. tapi, kita mungkin akan lebih puas hati bila kita dapat buat sesuatu dengan idea kita sendiri. buat yang lebih baik. jadi lebih kreatif. jangan sesekali jadi copycat. once, diri anda dah dicop sebagai copycat, mungkin selama lamanya anda akan dipandang serong dan tittle copycat tu akan terus melekat sampai bila bila ! itu satu mimpi buruk ye. :)

DSC_6949 Mexico Paper Decorations Flowers Colorful San Antonio Texas by David Kozlowski

  • Ekspresikan diri sendiri
andaikan blog anda tu diri anda. mesti tuan badan kenal diri sendiri betul ? kalau anda rasa diri anda simple, dan gemarkan yang simple, apakata ekspresikan diri anda se-simple dan se-macho yang boleh pada blog anda. *wakakakakkakaka, apa aku merepek ni. erk, dah pening. macam ni lah, kalau suka sesuatu yang cute, buat blog cute. kalau suka simple, buat yang simple. kalau suka kemas buat lah dengan kemas. tapi, jangan over ! macam manusia jugak kan, mana ada orang suka orang yang over ! lagi satu, jangan disebabkan apa yang ada suka, kekreatif-an anda tu terbatas.
  • Rajin
jangan sesekali MALAS untuk belajar. sekarang ni, dah ada banyak blog yang sediakan tutorial yang mudah dan ringkas. kalau malas nak search, apa pun tak jadi kan. so, jangan malas untuk belajar. gunakan khidmat mak cik google ok.
  • Peramah
erk, ini biasa kot. semua orang dah tahu kan. HEHE. siapa yang nak kenal dengan orang yang sombong dan kerek ? so, jangan sombong. berinteraksi dengan pengunjung blog anda. bagi jawapan yang perlu pada pertanyaan mereka. tapi, kenelah juga ada privacy untuk diri kita. eheheehehehe,

Artisan Paper Beads: SALAMANDER (unglazed) by MoontreeStudios

  • Inovasi
cuba buat sesuatu yang orang lain tak buat. HAHA, ni macam pelik sikit. erk, maksud saya, jadi orang yang lebih berinovatif. ubah segala bagai apa yang patut daripada apa yang disediakan. tak kan semuanya nak kene orang bagi kan ? jadi, guna inisiatif sendiri. mungkin blog anda nampak lebih unik dan menarik.


ok. sudah cukup lima. HAHA. entry ni dibuat spontan. sekarang tengah bosan, malas nak hadap homework yang berlambak lambak tu. grrrrr, T___________T

ok lah, kalau ada apa apa nak tanya, jangan malu dan segan. :P maaf kalau entry ni macam berterabur sikit sebab ni first time bagi tips ni semua. wakakakakkaka.

kalau ada yang silap, sila tegur. :)

bye.

p/s:macam nak buat perubahan besar besaran pada blog.


21 comments:

Aaaa *Blur* said... Reply to this comment

Sangat setuju !

:D

N. Fadhilah said... Reply to this comment

Aaaa *Blur*//
terima kasih ! :P

izzad b* said... Reply to this comment

salam!
terima kasih atas tips2!
nice blog!!!

N. Fadhilah said... Reply to this comment

izzad b*//
sama sama.

btw, thanks. :)

Huda said... Reply to this comment

seang meramahkan diri
hehs~

N. Fadhilah said... Reply to this comment

Huda//
HEHE :P

monica said... Reply to this comment

thanks for sharing..:)

N. Fadhilah said... Reply to this comment

monica//
you're welcome. :)

Ariesky Agus Priyana said... Reply to this comment

wah... blog yang penuh warna...

N. Fadhilah said... Reply to this comment

Ariesky Agus Priyana//
macam kanak kanak. :P

amin said... Reply to this comment

tips yg bagus...tak de idea nak tambah...nak tanya mcm mana nak buat background yg bukan template blogspot...contoh ada salji turun ke...

Solehah said... Reply to this comment

bagus tips ni.

N. Fadhilah said... Reply to this comment

amin//
terima kasih.
erk, yang salji turun tu code lain.
kalau nak template bukan drpd blogspot, ada banyak web yang sediakan template. cuma search saja. :)


solehah//
terima kasih. :)

efu said... Reply to this comment

nice blog...kat ne nak buat tajuk banner blog kat atas tu ek?

blog ni classic template ye?

N. Fadhilah said... Reply to this comment

efu//
thanks. :)
banner tu edit dekat picnik.

blog ni punya template from pyzam. then edit semuanya sendiri.

(One) SiTi* said... Reply to this comment

rajin u buat tips.
best jugak ni.!
itu la makna sebenar berblog

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

ahahahaha, kadang kadang je.
thanks. :)

syazanasohaimee:) said... Reply to this comment

thanks for ur tips.
baru blaja nk ber blogging
jemput tengok blog sy and commnt sikit. really appreciate it :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

heeee, sesama. selamat berblogging. :)

Hafriz Mohamad said... Reply to this comment

sy x ramah dgn org.. sbb pndiam.
cmne ek? hmmm...
adakah blog sy xyah tulis pape.. hihi :)

Fadhilah Mn said... Reply to this comment

haha, me too. tak ada lah peramah sangat. tapi cuba cuba jadi peramah jugak.

tak kan laaa kan. blogging macam biasa. cuba jadi peramah. hehe :)

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License