24.3.13

MFR Studio ni menarik !

Assalamualaikum. Hai.

Ni nak share ni. Nak share hmm benda yang berguna untuk kita sebagai orang islam. Korang study chart ni elok elok tau.



Menarik eh cara MFR Studio ni share benda benda yang bermanfaat untuk kita. Refer entri Antara Usaha Untuk Khusyuk Solat. Gambar tu pun daripada MFR Studio sebenarnya. Banyak orang orang share hasil MFR Studio ni dekat facebook ni sebenarnya.

Masa tu aku macam tak ada masa sangat nak pergi cari tau apa lagi produk MFR Studio ni. Lepas tu baru lah aku google bagai tentang MFR Studio. Ni info tentang MFR Studio dekat blog mereka. Korang baca lah nanti. APA ITU MFR STUDIO?

Aku baru tau benda benda macam ni. Sebab masa cuti baru lah ada masa nak cari tau itu ini. Kalau tak, mana ada masa duk online 24 jam je kan.

Aku macam bangga gila ada produk macam ni untuk sebarkan ilmu dalam kalangan orang islam. Dihasilkan daripada orang orang kita jugak. hmm. Menarik, yet berguna untuk kita semua kan! Kalau siapa yang suka baca komik pun, MFR Studio ada sediakan komik.

Tak silap aku, at the end of komik komik tu nanti, mereka ada selitkan potongon makna ayat quran atau hadis. Kira macam pengajaran yang kita dapat daripada cerita tu lah. So takde lah cerita tu kosong tak bermakna kan. hmm. Tak silap aku lah, sebab aku tak habis tengok tengok lagi page tu. hehe

Untuk korang tengok lebih banyak poster atau komik atau apa apa produk MFR Studio no, ni aku ada sediakan link untuk page facebook mereka dengan blog mereka. Tak payah korang penat penat nak google semua eh.


Hanya sekadar berkongsi :)

20.3.13

Esok oii result SPM 2012.

Berapa hari dah tak update? Ha ah. Tiga hari dah. Tapi, WHO CARES ?!

Cakap pasal SPM, siap sampai semalam aku mimpi yang hari ni hari khamis dan result SPM keluar hari ni. Dengan semangat berkobar kobar aku bangun pagi pagi nak pergi kejut adik aku nak hantar dia pergi sekolah suh ambik result.

heh. Aku pulak yang over eh.


Ye lah. Adik tu adik yang last ambik SPM dalam family aku ni. Sebab tu aku macam excited over sikit. Dah hari isnin result STPM 2012 mama dah happy. Aku nak tengok pulak result SPM ni.

Well macam biasa, adik tak berperasaan. Tapi aku yang berperasaan. haha. Sebenarnya dia takut gak tu, cuma tak tunjuk. Kekonon tough lah kan.

Masa aku nak ambik result SPM dua tahun lepas, (woi dah dua tahun woi tapi rasa macam baru semalam!) abah yang hantar pergi sekolah. Dengan sakit sakit perut nak termuntah lah, itu lah, ini lah, aku pergi jugak. Padahal boleh je drive sendiri pergi sekolah. Tapi kan tengah kecut. Tak berdaya aku nak drive. haha. Habis tu, call je abah suruh hantar. Tak macam masa ambik result PMR. Siap kena tinggal dengan mama lagi sebab malas nak bangun. Kan waktu result PMR, cuti sekolah. Dah tu mama sms je result aku. heh

Alhamdulillah, semua ok.


Lepas dapat result SPM, masalah lain pulak timbul. Kekonon dilema nak masuk universiti mana. Macam mana nak pilih universiti. Nak pilih course apa. Memang dalam masa seminggu dua lepas result SPM aku keluar, tak senang aku nak tidur tau tak fikir hidup baru lepas tu. ecehhh

Siap tau aku up entry nak pilih yang mana satu tawaran yang aku dapat. Nak pilih buat foundation course Business Information System (BIS), atau matriks Londang buat Sains setahun, atau diploma statistik dekat UiTM Machang. Celaru betul otak aku dulu. At last, buat BIS jugak akhirnya. Dah nak masuk tahun dua pun. hekhek

Result pun ok ok jek. Tawaran yang aku dapat pun ok ok jugak lah. hmm hmm

Aku tau, memang semua yang lepas ambil result SPM mesti akan rasa benda yang sama macam aku rasa dulu. Tapi apa apa pun, buat lah pilihan yang terbaik.


Ikut rasa hati. Fikir mampu tak kita kalau kita buat pilihan tu. Buat solat istikharah. Jangan terburu buru buat keputusan ok. Yang penting, restu parents :)

Good luck lah esok adik adik 1995.

17.3.13

Antara usaha untuk khusyuk solat.


source ; facebook (terlupa nak copy link)

15.3.13

#PrayForSabah : Tabung Wira Lahad Datu

tabung lahad datu

tabung wira lahad datu

Tabung Wira Lahad Datu Media Prima Bagi Menghargai Pengorbanan Wira-wira Negara Di Sabah

Media Prima Berhad ("Media Prima"), kumpulan media bersepadu sepenuhnya di Malaysia, telah melancarkan Tabung Wira Lahad Datu Media Prima berikutan peristiwa pencerobohan di Lahad Datu.

Tabung Wira Lahad Datu Media Prima ini ditubuhkan bertujuan bagi menghargai jasa anggota-anggota keselamatan yang telah terkorban atau tercedera ketika mempertahankan tanahair tercinta.

"Sebagai warga korporat yang prihatin terhadap pengorbanan anggota-anggota keselamatan yang tercedera atau gugur semasa mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman musuh yang menceroboh Lahad Datu, Semporna dan Kunak di Sabah, kami mengambil keputusan untuk mengaktifkan Tabung ini dengan kadar segera”, menurut Datuk Ahmad bin A. Talib, Pengarah Eksekutif, Operasi Berita dan Editorial, Media Prima Berhad. 

“Kami berharap segala sumbangan yang disalurkan melalui Tabung ini akan dapat disampaikan kepada waris dan ahli keluarga anggota-anggota keselamatan yang tercedera dan yang terkorban semasa menjalankan tugas, bagi membantu meringankan beban keluarga mereka. 

“Sehubungan itu, kami mengalu-alukan setiap sumbangan dari seluruh rakyat Malaysia, tanpa mengira kecil atau besar. Sudah tiba masanya untuk kita semua memberi sokongan terhadap wira-wira negara yang banyak berkorban demi mempertahankan maruah dan kedaulatan negara kita.”

“Pada masa yang sama Media Prima, melalui saluran televisyen, radio, akhbar dan media digital kami akan terus memainkan peranan dalam melaporkan berita tepat dan terkini kepada orang ramai berkenaan insiden yang berlaku ini,” tambah Datuk Ahmad. 

Individu dan organisasi boleh menyalurkan sumbangan ke nombor akaun Maybank 5142-7133-9000 di bawah nama "Tabung Wira Lahad Datu Media Prima" melalui kaedah-kaedah berikut: 
  • Maybank2u.com
  • Pemindahan dana melalui ATM dan “Phone Banking” KawanKu
  • Mesin Deposit Tunai
  • Mesin Deposit Cek
  • Kaunter-kaunter Maybank
  • Kirimkan cek di atas nama “Tabung Wira Lahad Datu Media Prima” ke:
Jabatan Komunikasi Korporat Kumpulan, Media Prima Berhad Sri Pentas, No. 3 Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800, Petaling, Selangor -- atau mana-mana pejabat Media Prima Berhad atau The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP) di seluruh negara.

Hulurkan bantuan kepada waris dan keluarga anggota keselamatan yang terkorban dalam mempertahankan negara kita, Malaysia. Penyelamat kita yang gugur dalam perjuangan. Terima kasih kalian :')

Sebagai rakyat biasa, ni je yang aku mampu buat selain berdoa. Berkongsi apa yang patut. Semoga Malaysia terus aman dan damai. Aminnn.

14.3.13

Join tak Earth Hour 2013 ? @earthhour

Assalamualaikum. Hai.


Earth Hour ni aku rasa semorang dah tau kan. Hmm hmm.

Apa yang aku cuba nak bagi tau kan ni eh. Aku boleh lupa kejap.

*pause*

Nah, sejarah Earth Hour sikit yang aku copy daripada wikipedia.
Earth Hour merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Tabung Alam Sedunia WWF, disambut pada hari Sabtu terakhir pada bulan Mac, yang mahukan kediaman dan pejabat untuk mematikan lampu yang tidak digunakan dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam untuk membangkitkan kesedaran ke atas perubahan iklim. Dikendalikan oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald pada 2007 dan mendapat sokongan dunia pada 2008. - wikipedia
Aku tak lah ingat sangat pun sebenarnya bila waktu bagai Earth Hour semua ni. Yang aku tau dua tiga hari lepas aku tau akan ada Earth Hour, haa lepas tu bergelap lah aku. hehe

Malam tadi terbaca tweet sape tah tweet pasal Earth Hour sebab tu aku terasa macam nak buat entry. Nyioh. Google la segala bagai tentang Earth Hour. Pergi homepage Earth Hour segala bagai. Cari twitter, tengok facebook. Semuanya lah. Macam macam jugak info yang aku baru tau. Zero gak eh pengetahuan aku tentang Earth Hour ni. k

Tahun lepas aku lupa aaa aku bergelap ke tak. Sebab masa tu kat UTP. hmm hmm. Aku rasa bergelap kot. Entah. Tak ingat. Tahun 2011 pulak memang bergelap dekat rumah. haha. Tapi aku rasa macam setiap tahun aku akan bergelap selama sejam untuk Earth Hour ni.

Sebenarnya pada aku, Earth Hour ni macam simbol lah. Haaa gitu. Jangan sejam tu je kita semua bergelap. Lepas tu, wah kemain lampu kipas semua tak reti nak tutup bila tak perlu. Membazir satu hal, kena bayau bil letrik yang kemain banyak satu hal, lepas tu kesiannnn bumi. Bumi kita ni makin hari makin panas tau tak !


Aku kira macam beruntung sikit sebab ada adik yang memang very the particular bab bab environment ni. Sanggup dia tak nak bilik kena pasang air cond. Jaga bumi katanya. Walau tinggal kejap pun bilik, memang dia off lampu kipas semua. Bukan macam aku, main tinggalkan je. haha. Lepas tu kalau bab recycle, alam sekitar, pokok pokok, semua tentang alam sekitar memang dia ambik kisah. Dah tu daripada sekolah sampai dia dah masuk Uni memang dia pilih Kelab Alam Sekitar. wakakaka

Aaaa sudah lah.

So, Earth Hour 2013 ni akan berlangsung pada 23rd March pukul 8:30pm hari Sabtu ye kawan kawan. Lebih kurang 9 hari lagi. Marilah bergelap selama sejam sebagai simbol kita sayangkan bumi. hekhek. Kalau aku umur panjang lagi, aku bergelap lah jugak. erk. Aku memang dah gelap. k


Kalau korang nak sentiasa ter update tentang Earth Hour 2013 ni, boleh follow twitter Earth Hour atau pergi like facebook page Earth Hour. Nah weh. Siap ada tumblr Earth Hour lagi. Boleh lah follow ok.
Uniting People to Protect the Planet. - Misi Earth Hour
Ok. Cukup lah tentang Earth Hour 2013. Jangan lupa, 23 Mac. hehe

12.3.13

Tarikh Pengumuman Keputusan STPM 2012.

Assalamualaikum. Hai.

Tiba tiba aku pulak yang excited. Padahal bukan aku pun yang nak pergi ambil keputusan tu. STPM kot. Exam besar weh. Susah pulak tu. Ok. Sebenarnya susah kalau tak belajar lah kan. Kalau belajar, dengar cakap cikgu boleh je dapat result yang best.

Cukup aaa aku setiap 4 bulan sekali macam nak putus jantung tunggu apa lah agaknya keputusan aku untuk semester tu. Entah ok ke entah tidak. STPM tu aku pandang memang exam yang susah ok !

Berbalik kepasa keputusan STPM 2012 ni. Tau pasal pengumuman ni pun masa tengok berita tadi. Sambil duk tenung tv, terbaca la berita berita kecik kat bawah tu. Sekali mama pergi baca kuat kuat pulak yang Isnin ni keluar keputusan STPM tu. Isnin ni maknanya 18/3/2013 lah kan. Mama excited le sebab anak anak murid dia nak ambik result tu. Lepas tu nak kena tengok jugak prestasi sekolah lagi balblablabla. Begitulah.

Ke aku je ni yang baru tau keputusan STPM ni nak keluar isnin ni ? err abaikan.

Lepas tu baru aku teringat, eh tahun ni punya STPM tu budak budak batch aku. Maknanya akan ada antara kawan kawan aku yang akan ambik keputusan STPM tu !!

Wehhh, Good Luck korang !! InsyaAllah kalau dah usaha yang terbaik, keputusan peperiksaan tu pun akan jadi yang terbaik. Jangan risau lah. hehe


Tak silap aku 20/3/2013 which is hari rabu lah kan akan keluar Keputusan SPM 2012 pulak kan ? Eh aku tak sure. Adik aku yang nak ambik result tu pun aku tengok dia buat dek je. Macam tak ada perasaan pun ye gak. haha

Tapi aku punya pegangan lah kan, tak kira lah masa nak ambil keputusan peperiksaan apa apa pun, start daripada UPSR, ke PMR, ke SPM sampai lah keputusan tipa tiap semester aku, aku selalunya akan expect the unexpected. So bila keputusan aku teruk, aku tak sedih sangat. Atau keputusan aku macam wow pun aku tak happy cam onggila.


Bila keputusan kita macam WOW kan semorang, kita tak boleh happy sangat sebenarnya. Hmm cane nak cakap eh. Bukan tak boleh happy, tapi jangan over. Kena ingat kat orang orang yang macam tak berjaya sikit. Eleh, sebenarnya tu semua rezeki tahu tak. Kita hanya perlu bersyukur dan jangan riak je.

Banyak nya aku tertaip. heh

So, Expect the Unexpected ok !

10.3.13

Kita perempuan kenalah tahu doa ni.

Assalamualaikum. Hai.

Tak ada apa benda sangat yang aku nak cerita ni. Cuma aku terasa nak kongsi doa yang aku jumpa ni. Alah, kan dekat facebook selalu ramai orang share macam macam. Kita sebagai pembaca yang ada otak, ada akal, kena lah pandai pilih ilmu mana (ilmu yang baik) yang perlu kita tahu. Segala yang tak baik tu, buat dek je sudah. Jangan mudah terpengaruh ok.

Macam tak biasa pulak masa sekolah kan cikgu duk suruh kita buat karangan atau essay suruh bincangkan kebaikan atau keburukan media sosial ni. Dah besar panjang, pandai pandai lah fikir.

Nyioh. Rasa banyak lah pulak aku mebebel. Doa ni untuk rujukan aku jugak sebagai perempuan. hehe. Dah alang alang tu aku share je lah dekat blog ni. Pada sesiapa yang tak tau, sila lah ambil tahu. Pada sesiapa yang dah tahu, amalkan je lah doa ni. Mudah mudahan Allah melindungi kita sebagai perempuan.

Source : Facebook
( Riwayat Al-Bukhari, no 2104, 2/722 ; Sunan Al-Baihaqi, 5/97; Musnad ahmad, 2/403 ; Fath Al-Bari, 6/393; Umdat Al-Qari, 12/30 ; Sohih ) - zaharuddin.net
Sambil sambil baca doa ni, tolong laaaa semua semua perempuan jaga diri sendiri. Maksud aku, kalau setakat baca doa ni siang malam pagi petang tapi tetap pakai baju skirt kain seluar macam tak cukup kain, tak guna jugak. Dalam erti kata lain, cuba pakai baju sopan sikit. ehek ehek.

Lebih elok kalau kita pakai pakaian yang sopan disertakan sekali dengan doa ni. Aku tak maksudkan baca doa ni korang boleh pakai seksi seksi tu tau, haha. Kita pun kena berusaha juga di samping berdoa kepada Allah. Kan memula kita kena usaha. Lepas tu doa. Lepas tu tawakal. Haaa macam tu lah.

Tapi terpulang lah kepada masing masing kan. Kita sebagai saudara islam hanya mampu ingat ingatkan antara satu sama lain. Nak ikut ke tak nak tu hak individu masing masing. Mana boleh paksa paksa orang kan. Hmm

Panjang panjang kan lah doa ni pada kakak atau adik perempuan atau mak atau mak cik atau kawan perempuan atau siapa siapa pun je lah.

Semoga kita semua sebagai perempuan terus dilindungi Allah. Ameen.

6.3.13

#PrayForSabah : Apa nak jadi dengan Malaysia ni.

Assalamualaikum. Hai.

Sedihnya hati aku bila tengok berita tentang tempat tempat dekat Sabah ni - Lahad Datu, Sandakan, Kunak, Semporna etc. Bila tengok berita, keluar cerita tentang majlis pengebumian perwira negara kita, lagilah aku sedih. Lihat keluarga yang sedih, menangis kenangkan orang tersayang dorang yang terkorban. Aaaaaa sedihnya aku rasa. Boleh termenangis. Kekadang memang ter menangis pun.

Kita berdoa saja supaya Malaysia terus aman dan semua rakyat Malaysia yang anggota polis dan tentera tu akan selamat juga ok.



DOA BUATMU PERWIRA NEGARA

Bismillahirrahmanirrahim--
Ya Allah Ya Tuhan kami, Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Tuhan yang mempunyai kekuasaan dan kebesaran. Tuhan penganugerah keselamatan dan kesejahteraan. Kami hamba-hamba-Mu menadah tangan sebagai tanda syukur yang tidak terhingga untuk dihitungnya, atas keselamatan dan kesejahteraan, kesihatan dan kenikmatan yang Engkau anugerahkan ke atas negara kami yang tercinta ini Ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami, Engkau campakkanlah jaluran kerahmatan yang berpanjangan kepada kami, Engkau simpulkanlah ikatan ukhwah penuh keserasian, Engkau labuhkan tirai keampunan maghfirah penuh keinsafan, Engkau jaringkan tangsi hidayah dan inayah yang berkekalan, Engkau titiskan darjah kesolehan dan kesihatan yang berkekalan buat kami, anak-anak watan juga keluarga yang tersayang.

Wahai pejuang-pejuang dan perwira-perwira negara, bangkit dan bersumpahlah berpaksikan kalimah akidah tauhid Laailahaillallah Muhammadur Rasulullah, bahawa tidak akan kami biarkan bumi yang bertuah penuh bersejarah ini, diinjak pijak, disentap rentap, diselat lipat dek musuh durjana petualang bangsa ya Allah.

Tidak akan kami biarkan, biar ia putih bersih, tidak akan kami biarkan ya Allah, biarkan kami mencurahkan segala kesangggupan dan keupayaan kami di dalam mempertahankan negara kami dari sebarang kekacauan, huru hara dan pencerobohan. Biarkan kami berputih tulang namun tidak sekali-kali kami berputih mata menyerahkan kedaulatan negara kepada pengkhianat bangsa, agama dan negara Malaysia yang kami cintai ini walaupun roh kami melayang menjadi taruhan menyembah sujud bertemu-Mu ya Salam.

Ameen Ya ALLAH



Mungkin sedikit sumbangan kita mampu meringankan beban buat keluarga perwira kita yang dah terkorban. Kalau seorang bagi RM1, bila ada 1000 orang yang derma, dah ada RM1000.
SUMBANGAN KEPADA KELUARGA PERWIRA TERKORBAN MELALUI TABUNG KEBAJIKAN PDRM --

Pihak polis menerima pertanyaan daripada masyarakat prihatin yang menyuarakan hasrat mereka untuk menghulurkan bantuan kepada balu-balu dan anak-anak mangsa terkorban/cedera dalam insiden pencerobohan di Sabah. Sehubungan itu, segala bentuk bantuan boleh disalurkan melalui TABUNG KEBAJIKAN PDRM, Nombor Akaun Maybank: 564100004646 atau sumbangan cek boleh dihantar terus kepada Pegawai Kebajikan Pasukan Bukit Aman, Kuala Lumpur. Slip bank sumbangan boleh dikirim kepada Pegawai Kebajikan Pasukan di alamat Tingkat 26, Menara 2, 50560, Kuala Lumpur, emel : kebajikan_ba@rmp.gov.my atau fak: 03-26912501.

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian 03-22668036/8038.

PDRM mengucapkan ribuan terima kasih di atas keprihatinan warga Malaysia yang ingin menghulurkan bantuan kewangan untuk meringankan beban keluarga perwira-perwira yang terkorban.

source; Facebook Polis Diraja Malaysia

5.3.13

Anything Could Happen - Ellie Goulding


Anything Could Happen

Stripped to the waist
We fall into the river
Cover your eyes
So you don't know the secret
I've been trying to hide
We held our breath
To see our names are written
On the wreck of '86
That was the year
I knew the panic was over

Yes since we found out
Since we found out
That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

After the war we said we'd fight together
I guess we thought that's just what humans do
Letting darkness grow
As if we need its palette and we need its colour
But now I've seen it through
And now I know the truth

That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

Baby, I'll give you everything you need
I'll give you everything you need, oh
I'll give you everything you need
But I don't think I need you

Stripped to the waist
We fall into the river
Cover your eyes
So you don't know the secret
I've been trying to hide
We held our breath
To see our names are written
On the wreck of '86
That was the year
I knew the panic was over

Yes since we found out
Since we found out
That anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could happen
Anything could

I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be
I know it's gonna be

But I don't think I need you
But I don't think I need you
But I don't think I need you
lirik
 

4.3.13

Habis semua tak jadi.

Ni dah masuk bulan 3.

Semua, like SEMUA plan plan aku sebelum cuti semuaaaaaa tak jadi. Memang ada je halangan, ada je sebab yang buat semua plan tak jadi. Sabar je la.

Memang, kita hanya merancang, Allah yang tentukan.

sigh

#deardiary
#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License