28.2.13

Resipi Ayam Halia Kukus paling senang.

Assalamualaikum, Hai. Hello.

Kekonon nak update blog ni hari hari sampai bila tiba masa nak masuk semester balik. Tapi harommmm. Bila klik button 'create new post', aku terus tak tau nak cerita pasal apa. Lepas tu aku pun sign out daripada blogger. Lepas tu duduk perhatikan timeline twitter je 24 jam. heh

Hari hari aku masa cuti ni hanyalah masak, pergi hospital, makan, tidur, keluar shopping, tengok tv. Itu aje. Dah sah sah memang aku punya mata tak nampak dunia luar sangat. Kesian.

Jadi hari ni aku terfikir nak share resipi Ayam Halia Kukus yang paling senang yang amat. Budak darjah satu pun boleh buat weh.

Malas nak bebel panjang, marilah tengok bahan utama atau bahan yang diperlukan eh.

resipi ayam halia kukus simple
  1. Ayam
  2. Perapan Halia, Life
  3. Sayur apa apa pun
Tadaaaaaa !!! Tu je lah benda yang korang perlukan. haha. Lepastu jangan lupa sediakan pengukus. Sambil nak sediakan ayam halia tu korang pergi lah sediakan pengukus bagai tu. Jerang air sampai mendidih.
Guna pinggan yang boleh guna untuk kukus tau. Jangan guna sebarang pinggan. Takut pecah. Cemtu aaa lebih kurang apa yang mama cakap.
Perapan halia tu tak sure lah pulak kalau brand lain. Tapi kat rumah ni memang guna Perapan Halia Life. Yang lain aku tak tau.

Sayur apa apa pun tu tak kisah lah korang nak letak sayur apa pun. Tapi tak payah banyak sangat. Nanti jadi semak weh. Serius semak. Kalau masak kukus kukus macam ni kan, aku lagi suka letak sayur sayur keras. Macam karot, kubis bunga tu, baby corn. Bawang tu kalau nak letak boleh, tak nak letak pun tak apa. Kalau nak pedas, korang potongkan je cili padi tu kan. Lagi sedap !

Ok. Bahan semua dah disediakan kan. Lepastu

resipi ayam halia kukus simple 

1. Lumurkan perapan halia tu dekat ayam. Oh, make sure ayam tu tak berair air sangat eh.

resipi ayam halia kukus simple 

2. Taburkan segala sayur korang tadi. Aku jenis pemalas gila. So, aku pergi letak awal awal. Tapi kalau korang nak makan makanan sihat kan, korang pergi kukus dulu ayam tu dalam 5-7 minit macam tu, baru korang taburkan sayur tu. Tak ada la sayur tu overcooked kan. Gituu.

Tapi lagi, aku suka gila makan tomato mentah. Tomato aku letak dalam pinggan(masa tengah kukus) betul betul 2-3 minit sebelum aku nak angkat keluar pinggan dari pengukus.

3. Lepastuuuuuu, korang tunggu la ayam tu masak. Hmm aku tak tau nak cakap berapa lama. Aku agak agak tengok pinggan dah penuh dengan kuah, ayam tu macam agak agak dah masak, boleh lah angkat. So, siap dah !!

resipi ayam halia kukus simple

Habis cerita.

Lepastu makan lah dengan nasi panas. Jangan letak garam tauuuuu. Sebab perapan tu memang dah siap ada garam apa semua. Nanti masin pulak.

Tak nak guna ayam, boleh guna ikan(aku cadangkan, ikan siakap, atau ikan bawal, atau ikan serkut, atau ikan kembung).

Sekian.

27.2.13

(Update!) Masalah dengan link ke feed ke apa ni ?


Arghhh baru perasan tadi. Pada aku ini major problem ok. Kenapa lah aku baru perasan tadi. WHYYY OHH WHYYY.

Dah berapa jam entah aku hadap laptop google cari cara nak betulkan balik masalah ni. Tak tahu lah mana silap nya. Aku pun sebelum ni memang jarang nak update blog ni apetah lagi nak pergi jengah page blog ni dekat facebook. heh

Mungkin lepas aku tukar domain kot jadi macam ni. Eh tak tahu lah sebab apa.

So ada siapa siapa tahu macam mana nak betulkan tak supaya bila aku paste link entry dekat facebook akan keluar tajuk entry DAN nama blog. Atau ada tak tutorial ke apa ke yang boleh aku rujuk.

Kalau ada, tolong lah share ye.

Thanks in advance.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Problem solved !!

Google it semalaman dan terjumpa satu Penyelesaian. Kalau ada problem yang sama macam aku, read this :

26.2.13

Mana hati nak tenang..

Mana hati nak tenang kalau...
  • Solat pun kurang?
  • Tahajjud pun sekali dalam 12 bulan?
  • Menangis sujud taubat pada Tuhan pun jarang-jarang?
  • Bila sedih kau cari kawan lepas tu kau pergi have fun!?
  • Bila ada masalah muzik dan lagu yang kau layan. Al-Quran mana nak layan?
  • Bibir rajin mengumpat, zikrulllah tak pula jadi sebutan?
  • Bila study, hormat pada guru dan pensyarah pun kurang?
  • Bila tak tenang, mengadu di laman sosial jadi pilihan, tikar sejadah mana nak pandang? 
  • Bila tak tenang, cari teman buat pasangan tapi tak cari Tuhan buat penunjuk kebenaran?
Kredit : Facebook Bercinta Selepas Nikah

Allah, kita ni memang manusia yang mudah khilaf. We can't be perfect. Never.

22.2.13

Online business, Herbalife, Baby, Politik, Masak !

Assalamualaikum. Hai.

Weh awkward nya nak mulakan penaipan. Idea memang banyak ada dalam kepala. Tapi nak ceritakan tu tak tau macam mana. Kata orang bahasa, plot tu tak ada. Nanti kalau main berterabur je cerita, satu apa pun orang tak faham apa yang kita cuba sampaikan.

Dan sesungguhnya aku sekarang memang tengah tak tahu apa nak cerita sebenarnya. Menyedihkan sungguh.

Ok lah. Mari habiskan entry ni dengan cerita cerita atau pandangan aku secara random.
  1. Tak payah lah weh bawak baby pergi hospital. Kesian baby tu tak selesa. Dah lah dekat hospital tu banyak kuman. Banyak le kan sebab tu dah tentu tentu tu tempat orang sakit. Lepas tu kalau baby tu menangis nangis, tak ke akan mengganggu pesakit yang lain. Yang penting, hospital tu bukan tempat yang sesuai untuk baby. Kecuali lah kalau baby tu yang sakit dan memerlukan rawatan dekat hospital tu.


  2. Please la, jangan bergaduh disebabkan isu politik. Daripada apa yang aku nampak, ada kawan yang boleh bergaduh sebab berbeza pandangan politik. Ada saudara yang sanggup bermasam muka sebab lain pemikiran pasal politik. whatteheckkk. Jangan lah macam tu. Jangan campur aduk kan hubungan kekeluargaan dan persahabatan dengan politik boleh tak? Lepas habis debat tak puas hati itu ini ke apa, habis dekat situ je lah. Jangan la panjangkan sampai terus nak masam muka. heh. Ni memang betul betul aku tak faham. Aku tak tau nak komen apa pasal ni sangat sebab aku malas nak masuk otak pasal ni semua. haha. Cuma aku rasa tak patut campur aduk kan politik dengan hubungan kita sesama manusia. Tu je.

  3. K, ni serius aku tak tau nak mula cemana. hmm. Cemni. Apa yang aku perasan pattern orang Melayu ni la kan, kalau musim tu orang bukak kedai makan, memang banyak kedai makan orang Melayu muncul. Walaupun sebelah sebelah kedai yang dah wujud. Kalau masa tu musim promote Herbalife, memang semuaaaa nak promote Herbalife. Melabur duit untuk Herbalife. Melabur duit untuk Score A tu. Katanya nak buat bisnes laaa(MLM). Lebih kurang macam tu la. Tah, banyak lagi lah contoh. Yang untungnya, kita lah yang pembeli, yang menjadi customer. hehe. Sekarang yang aku perasan, musim girls buat online business :) Banyak sangat dah yang aku perasan. Orang sekeliling aku termasuk lah makcik sepupu aku. haha. Macam macam benda yang nak dijual secara online. Tudung, baju, casing phone, baju baby, makanan!, seluar, weh banyak gila. Sekarang ni semua benda kita boleh dapat online. Tak tipu. hmm. Tapi bagus lah. Teruskan ber bisnes. Jangan sekadar hangat hangat tahi ayam eh. Aku happy ok bila tengok orang Melayu berjaya dalam bisnes masing masing. So, good luck lah korang :)

  4. Pandangan sinis orang orang lain bila ada yang nak berubah ke arah kebaikan. WEH, jangan lah jadi macam setan. isk. Biar lah kalau orang tu nak berubah untuk kebaikan diri dia sendiri. Support je lah dia. Ni tidak. Perlekehkan dia pulak. Contohnya, bila seseorang tu start nak baca quran, lepas tu kau pegi kata, 'wuuu dah alim sekarang.'. Hek kau. Baca quran tu tak menunjukkan seseorang tu alim pun sebab kita orang Islam memang disuruh baca quran. Contoh lain, baru mula nak pakai tudung, cakap english sebab nak improve english dia, diet, baca buku. Come on. Tu semua benda baik kan. K, ini contoh je. Kita kena support each other untuk ke arah kebaikan ok. Spread the love. Tetiba.


  5. Terapi diri aku adalah dengan shopping ! Tapi, shopping dengan mama je lah. Kalau pergi dengan kawan kawan atau adik adik memang tak lah aku nak shopping bagai. Kena ada mama dekat sebelah. Tak pun abah. Tapi abah tak best sangat sebab lelaki kan. Leceh sikit nak kecek kecek ni. Kalau mama, senang je. haha. Tu lah yang bestnya. Dengan mama ni, kalau kena mood mama, pandai kata, mesti dapat. hihihi. As long as mama tak kisah, aku pun ok. Lagi best kalau waktu shopping tu cukup ada dua ketul adik tu dengan mama je. Hilanglah stress hidup :3


  6. Satu tips dari aku, kalau memasak tu, ikut kreativiti korang. Tak payah nak ikut buku resipi sangat weh. Serius aku bagitau ni. Korang pun ada lidah, so korang hanya perlu merasa. Apa yang kurang tambahkan. Tekak kita kadang kadang tak sama dengan apa yang tertulis dalam buku resipi tu. Normal lah kalau masak tak sedap sekali sekala. Kegagalan. Kan memang dalam hidup ada term gagal tu yang akan muncul kekadang dalam hidup kita. So, next time kita akan ingat, 'ohh, hari tu aku buat macam ni tak jadi, so aku tak boleh buat cemni lagi, mungkin kena kurangkan sikit blablabla.'. Gituuuu. Cuti 4 bulan ni memang hari hari aku kena masak lunch. Penat memang lah penat. Ingat senang ke masak dekat dapur kena ke hulu ke hilir, make sure tak hangus, hangit, masin, tawar, manis tu semua. haha. Tapi aku happy. Lagi lagi memang ada seketul adik yang tengah tunggu result SPM. Memang dah jadi prinsip abah tak bagi anak dia kerja masa tengah belajar. Aku adik beradik memang lepas SPM, kiteorang tak kerja. So duduk rumah jadilah bibik. hihi. Nanti bila dah sambung belajar, for sure akan rindu masa masa tu semua. Nak berkumpul satu keluarga yang ada lima orang ni pun dah susah :/
Ok. Sekarang dah rasa penat menaip. Boleh lah berhenti sekarang kot kan. Ok.

21.2.13

Semangat tolong datang.

Hai. Assalamualaikum.

Dah sebulan lebih weh aku cuti. Sebulan lebih! Cepatnya masa tu berlalu. Kesian lahai blog ni terbiar bersawang je. Aku hari hari harap aku ni ada semangat (baca, rajin) nak update blog ni. Tapi aku memang malas tahap petala keberapa tah aku rasa bila rasa nak update blog ni. Nampak tak, rasa nak update. Tapi malas.

Bila zaman entah nak maju kalau asyik malas je kan.

Kalau lah ada yang perasan (kalau ada yang membaca blog ni lagi), url blog ni pun dah bertukar. Dari www.nufaa.com dah jadi www.dillasm.com pulak. Ha Ha Ha. Rasa macam kelakar. K la, aku je yang rasa kelakar. Dua tahun je, nufaa.com tu bertahan. Zaman sebelum masuk UTP.

Belum sempat aku nak buat entry kenapa aku letak nufaa.com dua tahun lepas, aku pergi tukar www.dillasm.com pulak kan. Ha Ha Ha lagi sekali! Ni epic gila punya pemalas. Sampai dua tahun kot entry tu tertangguh.

nufaa.com tu gabungan nama pertama dengan nama kedua aku. Ok. Tu je pun sebabnya.

Sampai lah satu saat kan, masa aku tengah busy study week sem lepas (study week dekat UTP bukan dekat rumah memang buat otak aku selalu ligat fikir pasal benda lain, bukan pasal paper paper exam tu), aku rasa macam dah tiba masa aku guna nama aku untuk url blog ni. www.dillasm.com:)

Blog ni dah hampir (kejap aku kena kira), empat tahun lebih weh ! Pada aku, lama jugak tu. Daripada zaman ramai gila blogger blogger famous, sampai sekarang semua macam dah slow down ber blogging. Mungkin busy dengan kehidupan yang sebenar. Mungkin gak busy dengan komitmen kan, contohnya macam aku sebagai seorang pelajar. Ecehhh haha.

Dengan url yang pertama, budakfadhilah.blogspot.com lepastu www.nufaa.com lepastu sampai la www.dillasm.com :)

Nama Dilla (sebenarnya sebut Dila je pun, heh, k takde beza pun) ni dapat dekat UTP le. Kalau kawan sekolah menengah atau rendah tau kawan kawan dekat UTP panggil aku dengan nama tu, confirm mesti kena gelak. Sebab memang tak sesuai gila dengan diri aku. Blergh, aku je la yang rasa tak sesuai kot. Sebab nama tu macam err perempuan sangat. k

Nama tu pun kawan kawan dekat UTP yang memang nak panggil. Aku lagi prefer nama penuh aku je. hehe. Tapi mungkin sebab macam panjang sangat kot. So dorang pun panggil lah aku Dilla je. Aku pun, ye la korangg.

Blablabla aku rasa macam eh apesal panjang sangat entry ni. So I should stop now.

Macam biasa, tak tau nak habiskan entry macam mana. Nak macam mana lagi kan, so macam ni je lah.

#TechiesIntern (2) #WW (27) About Me (9) Contest (2) Dapur (10) Dear Diary (35) Dua (5) Family (11) Final Year (2) Foundation year (25) Love (3) Melaka (5) Nuffnang (2) Pentingkah (5) Resipi (4) Seks (3) Songs (16) Tagged (8) Tanya (4) TechiesConvo (1) Terkini (19) Tiga (5) Tips dan Informasi (19) UTP (22) UTPclassof2015 (1) UTPGraduation (1)
© 2011; Blog Budak Fadhilah | Edited by: Fadhilah Mn | Powered by Blogger

My Ping in TotalPing.com Blogged.my Creative Commons License